Tromsøkunstner Knut Fjørtoft er død

Familien bekrefter dødsfallet overfor iTromsø.

Knut Fjørtoft  

nyheter

Knut Fjørtoft døde brått, av naturlige årsaker, og ble funnet tirsdag formiddag, ifølge broren Sverre Fjørtoft.

Knut Fjørtoft ble 57 år gammel.

– Det er ikke lenge siden jeg besøkte Knut på Senja, hvor han var etablert med egen bolig og eget galleri. Knut hadde mange venner, som ofte var på besøk. Han etterlater seg en voksen datter, opplyser Sverre Fjørtoft til iTromsø.

– Det er enda for tidlig til at vi har fått tenkt på minnestund og begravelse, legger han til.

Knut Fjørtoft er født og oppvokst i Tromsø, men flyttet til Senjahopen rundt 2012, og i mai 2016 åpnet han Galleri Segla på samme sted.

Trivdes i nærmiljøet

Geir Jenssen, også kjent som artisten Biosphere, har de siste årene bodd i nabobygda til Fjørtoft på Senja og beskriver avdøde som sin beste venn.

- Jeg ble kjent med Knut for rundt 10 år siden da vi var naboer på Røstbakken før han flyttet til Senja. Etter at han flyttet inviterte han meg og andre ut dit hele tiden, og introduserte meg for dette fantastiske området, så jeg kjøpte et hus kun fire kilometer unna, forteller Jenssen.

- Vi har hatt veldig mye kontakt de siste årene, og jeg føler meg ganske trygg når jeg sier at han døde som en lykkelig person. Han hadde etablert seg på et sted han trivdes godt, han likte nærmiljøet, var stolt av det han fikk til i hagen og med huset.

Kjøpte seg båt

Jenssen forteller Fjørtoft var svært gjestfri og hadde huset åpent for alle.

- Han hadde også kjøpt seg båt som han planla å bruke mye i vinter rundt skrei-sesongen. Han var veldig glad i å fiske og inviterte meg og andre ofte på både boknafisk og fersk fisk. Det var gjester der hver helg, sier Jenssen.

Utsmykkingen i taket og i kirkerommet til Grønnåsen kirke er utført av Knut Fjørtoft.  Foto: Kristin Moe

Unik stil

Verkene henger i en rekke kjente og mindre kjente bygg og hjem i Tromsø. Blant annet i Grønnåsen Kirke, på Elisabethsenteret, Troms Fylkeskultursenter og på rådhuset i Tromsø.

- Han var alltid veldig fornøyd etter at han flyttet til Senja. De siste årene kunne han leve av kunsten og det var mange som reiste til Senja for å besøke galleriet og kjøpe kunst fra ham, forteller Jenssen, og fortsetter:

- Når du går rundt i Tromsø og ser inn i vinduene til litt finere hjem, ser du ofte hans bilder på veggene. Han hadde en helt unik stil som ikke ligner på noen andres verk og som man alltid kjenner igjen.

Frank Zappa

Fjørtoft var svært glad i musikk og har bidratt med kunst til flere albumcover, sist i vår til hyllestplaten til avdøde Christian Hollingsæter.

- Knut var mer opptatt av musikkartister enn andre kunstnere. Han var veldig glad i klassisk, elektronika og rock, og Frank Zappa var det store idolet. Han kunne alt om ham og hadde alle platene. Han var også veldig glad i film, spesielt Stanley Kubrick. Han siterte ofte både "A Clockwork Orange" og  "Dr. Strangelove" i det daglige, sier Jenssen.