Kun én næringslivsaktør bidrar fast til Hjelp oss å hjelpe: – Skulle ønske flere bidro

– Behovet for å dele ut mat er større enn folk tror, mener lederen i Hjelp oss å hjelpe.

ØNSKER FLERE BIDRAG FRA NÆRINGSLIVET: Leder Kate Eines i veldedighetsorganisasjonen Hjelp oss å hjelpe håper flere bedrifter vil bidra til å gi byens fattige mat og andre husholdningsprodukter   Foto: CHRISTER PEDERSEN

nyheter

Som iTromsø skrev torsdag, har Rema 1000 Pyramiden i Tromsdalen og kjøpmann Kine Ottesen inngått en treårig avtale med organisasjonen Hjelp oss å hjelpe fra 2018.

– Etter fem år i drift har de gitt oss vår første faste sponsoravtale. Derfor vil butikken alltid holdes i hjertet til vår avdeling i Tromsø. Bidraget sikrer at vi faktisk kan hjelpe våre brukere, siden den økonomiske støtten er øremerket dem og ikke driften for organisasjonen, sier Kate Eines, avdelingsleder for Hjelp oss å hjelpe.

– Dårlig med næringslivsbidrag

Rema-butikken satte fredag for to uker siden ut en donasjonskurv ved inngangspartiet, der kunder kan legge igjen varer som gis videre til vanskeligstilte i kommunen.

– At vi har fått den kurven, er gull verdt for alle våre som ukentlig trenger mat og varer.

I Tromsøs næringsliv er det faktisk kun Rema-butikken som bidrar fast til organisasjonen.

– Ellers er det dårlig, og jeg skulle ønske vi hadde flere bedrifter og aktører som bidro. Mine frivillige er for tiden ute på spørrerunder for å samle inn ting og gaver til organisasjonen og til «Jul for alle 2017»», og noen butikker er veldig sjenerøse og positive. Andre ønsker ikke å bidra til veldedighet. Slik er det bare, sier Eines.

Stort behov

Hun sier behovet nå er stort for mat og andre varer som hygieneartikler, vaskemidler, barneprodukter og lignende.

– Behovet er dessverre mye større enn de fleste tror, sier Eines, som ikke har oversikt over hvor mange privatpersoner som bidrar.

– Det er nesten umulig å si, vi har for eksempel nå åtte givere som har meldt seg bare på siste forespørsel. For «Jul for alle 2017» er vi nå på cirka tolv givere, men vi trenger flere.

– Store mørketall

Hun mener den skjulte fattigdommen ikke er blitt mindre.

– Heller tvert om. Men den er like tabubelagt og skambelagt som alltid. Forandringen nå er at mange av våre medmennesker rett og slett trenger økonomisk hjelp i større grad enn før.

Eines mener det blant annet skyldes inkassoselskapene.

– De er så kyniske at de skal tjene penger på dem som sliter mest og ikke klarer å betale. Dessverre har vi også svikt i velferdssystemet og store mørketall når det kommer til den skjulte fattigdommen.