Leder

«Hva skal vi leve av etter hvalen?»

Byen bugnet i fjor over av turister som higet etter å se nordlys og oppleve hvalen på nært hold. Det samme er forventet i år. Det er bare ett stort problem – hvalen kommer ikke hit lenger.

  Foto: Odd Klaudiussen

nyheter

Turismen i Tromsø har opplevd tidenes «boom». Gatene som inntil for kort tid siden bare var preget av nordnorske gloser, hadde plutselig blitt iblandet japansk og tysk. Folk fartet hit i store flokker fra Kina, Indonesia, India og USA. Alle for å oppleve det forjettede riket – landet som flyter av hval og nordlys.

Det tok tid, men omsider klarte turistnæringa å knekke koden for hvordan de skulle markedsføre området, etter at de i tiår har forsøkt å selge midnattssola, som få var interesserte i. Fremmedfolk var ikke lenger en kuriositet i Tromsø, men en gullgruve for lokalt næringsliv. Hva kunne vel nå gå galt?

Som en LP-plate som får stiften revet av, har nyheten om at hvalen ikke lenger kommer til Kaldfjord og Kattfjord detonert. Dette har likevel ikke hindret deler av turistnæringa fra å ta med hvalturister dit, noe Roar Lorentsen i Nordens Paris Charter mener er rent lureri.

For halvannen uke siden meldte Visit Tromsø i sitt nyhetsbrev: «Hurra, endelig er hvalsesongen i gang». Det var en sannhet med adskillige modifikasjoner.

Professor i arktisk og marin biologi ved UiT, Audun Rikardsen, peker på at det har vært fisket veldig hardt på silda som har gått inn i de nevnte fjordene, og at 2013-årsklassen av sild er den som kommer inn nå. Problemet er bare at den velger å gå lenger nord, noe som gjør at hvalen drifter dit.

Onsdag ble 15–20 knølhval observert på vei til Skjervøy, og selv om reisen ikke lenger bare var en svipptur, var det i alle fall noe å vise fram for de langreisende.

Men det tar adskillig tid å komme seg ut på feltene. Per Kristian Bergmo i Tromsø Safari fremholder at dette er et problem for bransjen, ettersom reisen blir for lang for båtene til flere av turoperatørene.

Hvis hvalens reisemønster vedvarer spørs det om Tromsø fremover blir det naturlige stedet å reise, dersom man vil ha sitt hvalønske oppfylt. Kanskje Kvænangen blir det nye Klondike?

Rikardsen sier til iTromsø at han håper han tar feil, men at han spår at hvaleventyret i Tromsø går mot slutten. Men hvis det stemmer – hva skal vi fremover lokke turistene med?

Som NRK Troms meldte på Nordnytt på torsdag, sitter flere bedrifter på skolebenken for å utvide tilbudet sitt. «Man har mange muligheter, for eksempel når det gjelder sjøfugl. Man har også nise, og kan tilby fiske», mener Tim Karlsson i Explore The Arctic til NRK.

Nå spørs det vel hvor imponert turistene blir av å se hvaler på størrelse med en cocker spaniel, men sjøfugl kan jo være en mulighet.

Stormåsen utenfor Nerstranda, for eksempel. Hvor ellers finner man flygende åtseletere som når deg til midjen, og som snapper til seg croissanten din før du så mye som rekker å snu deg.

Med litt kløktig markedsføring kunne man til og med presentere dem som kjøttetende fugler. Se bare hvor raskt de får i seg kebaben, hvis du skulle miste den på bakken.

Vi kan med andre ord slappe helt av. Kvænangen kan bare beholde knølhvalen. Tromsø sitter fortsatt på det beste trumfkortet.