Jaktulykken i Balsfjord: Her er tiltalte tilbake på åstedet

Mannen som er tiltalt for uaktsomt drap på Mads Håvard Larsen var tirsdag sammen med retten tilbake på åstedet hvor han skjøt og drepte jaktkameraten.

DRAPSVÅPENET: Krimtekniker Espen Berger hadde med rifla som 41-åringen skjøt og drepte Larsen med. Det har fremdeles det termiske siktet samt lyddemperen påmontert. I bakgrunnen sees avfallsområdet, som på dette bildet er mer opplyst enn det var det aktuelle kvelden.   Foto: FOTO: Terje Mortensen/VG

nyheter

Det er nesten stummende mørkt på avfallsanlegget på Stormoen i Balsfjord når retten tirsdag ettermiddag er på befaring på området. Det var her, for nesten ni måneder siden, at 26 år gamle Mads Håvard Larsen ble drept mens han var på revejakt.

Uten å være klar over det hadde også hans 41 år gamle jaktkamerat kommet inn på området. Rundt klokken 19.10 28. februar skjøt han skudd nummer to mot det han trodde var en skadeskutt rev. Gjennom det termiske siktet som var festet på hans rifle klarte ikke 41-åringen å se at det var kameraten som lå på en slamranke.

Les også: Politiet fant verken blod eller noen skadeskutt rev

Skuddet som ble avfyrt traff Larsen i hodet. Han døde umiddelbart av massive hjerneskader, og tirsdag formiddag kom det frem i retten at 26-åringen mistet bevisstheten med det samme og merket ingen smerte.

PRØVDE SIKTET: Advokat Trygve Staff prøvde det termiske siktet som hans klient skjøt og drepte Mads Håvard Larsen.  Foto: Terje Mortensen/VG

 

Retten er på befaring på området for at man skal se hvordan avfallsanlegget er utformet, hvor tiltalte stod da han avfyrte våpenet, hvor Larsen lå da han ble truffet av det fatale skuddet og ikke minst for å kikke gjennom det termiske siktet som tiltalte brukte da ulykken fant sted.

Les også: Etterforsket om varmesøkende sikte var lovlig

Prøvde siktet

Området er tirsdag ettermiddag mer opplyst enn det var kvelden da ulykken skjedde, men det er fremdeles mørkt og til dels uoversiktlig der avfallshaugene ligger rekkevis. 

En krimtekniker har med seg rifla som ble brukt da Larsen ble drept, og den samme lyddemperen og termiske siktet er fremdeles påmontert geværet.

DREPT: Mads Håvard Larsen (26) ble drept under jaktulykken på Stormoen 28. februar. Dette bildet er fra en tur i Balsfjord høsten 2014. Bildet er publisert i forståelse med familien.   Foto: Privat

De ulike aktørene får prøve og se hva 41-åringen så gjennom det varmesøkende siktet den fatale kvelden. Selv forklarer den tiltalte hvordan han skjøt ett skudd fra rundt 150 meters hold, før han deretter flyttet seg til et nytt sted. Det var her, fra 80 meters hold, at han skjøt og drepte Larsen.

Tiltalte i retten: - For meg så det ut som en rev

På Stormoen tirsdag ettermiddag er det langt mindre snø enn for ni måneder siden, noe som gjør at man ikke får det helt samme inntrykket som man hadde februar-kvelden.

Larsen lå på en slamranke dekket av snø, i hvit kamuflasjedrakt, og var dermed mindre synlig enn markøren politiet bruker under rekonstruksjonen. Flere ganger under befaringen gjentar den tiltalte at han mente han skjøt mot en skadeskutt og sammenkrøllet rev.

Les også: - Han trodde vel han var trygg der han lå i mørket

– Gir et bedre bilde av hva som har skjedd

PÅ ÅSTEDET: Tirsdag ettermiddag var retten på befaring på avfallsanlegget der Larsen ble drept. Området var noe mer opplyst tirsdag enn det fatale kvelden i februar, og det var i tillegg mye mindre snø, som gjorde det vanskeligere å se Larsen i sin hvite kamuflasjedrakt.   Foto: Terje Mortensen/VG

– Det er alltid greit å være på befaring og få et innblikk i hvordan det var. Det gir et bedre bilde av hva som har skjedd, og hvordan det kan ha opplevdes, selv om det selvfølgelig ikke blir helt det samme, sier Erik Ringberg som er bistandsadvokaten til familien.

Broren (24) til Larsen sa i retten tidligere tirsdag at han ikke kan forstå hvordan ulykken kunne skje, og at broren og han selv - som også er ivrig jeger - ikke brukte termisk sikter.

– Kan du ikke se reven med øynene, har i alle fall ikke jeg noe på jakt å gjøre, sa broren i retten og uttrykte et stort savn etter sin beste jaktkompis og kamerat.