Tromsø dyrest i landet på beboerparkering

I Tromsø betaler man fem ganger mer for å parkere utenfor sitt eget hjem enn i Stavanger. – Urettferdig straffeskatt, sier sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen på bloggen sin.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix 

nyheter

I anledning innføringen av beboerparkering på Frogner i Oslo, hvor beboere fra og med mandag i neste uke må ut med 3.000 kroner årlig for å parkere utenfor hjemmene deres, har Gunnar Stavrum sett nærmere på prisene det opereres med andre steder i landet hvor ordningen er innført.

Der kommer det fram at Tromsø er dyrere enn samtlige større byer i Norge:

  • Stavanger: 1.620 kroner for første bil
  • Oslo: 3.000 kroner for første bil
  • Drammen: 3.300 kroner for første bil
  • Kristiansand: 4.200 kroner for første bil
  • Bergen: 4.800 kroner for første bil
  • Trondheim: 5.100 kroner for første bil
  • Tromsø: 7.812 kroner for første bil

– Straffeskatt

Ikke bare varierer prisen kraftig, men enkelte kommuner øker også satsene kraftig for bil nummer to og tre.

– Prinsippet om å gi beboerne forrang til gateparkering der de bor, er bra. Men ikke hvis det er et skalkeskjul for å innføre en straffeskatt for å eie bil. I så fall kjempes krigen mot bilismen under falskt flagg, skriver Stavrum.

– Ikke diskutert

I Tromsø er beboerparkeringen avgrenset til sentrum. Søkere må dokumentere fast bopel i området og at de ikke har parkeringsmuligheter på egen grunn.

– Så vidt jeg vet, har ikke beboerparkeringen og prisene der vært et politisk tema som vi har diskutert i Tromsø – i hvert fall ikke denne perioden, sier ordfører Kristin Røymo (Ap).

– Interessant problemstilling

Hun understreker at hun ikke vet hvilke vurderinger som ligger til grunn for den høye prisen.

– Jeg er nødt til å få undersøkt dette og heller komme tilbake med et mer utfyllende svar senere. Stavrum trekker fram ei interessant problemstilling, sier hun.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med styreleder og daglig leder i Tromsø Parkering, Tore Harry Paulsen og Peter Reinholdtsen, uten hell.