Første forhandlingsmøte mellom Troms og Finnmark er gjennomført: Dette ble de enig om

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk har i to dager vært i Kirkenes for å forhandle. Det første møte har gjort ham optimistisk.

OPTIMIST: Willy Ørnebakk har tro på at Troms og Finnmark skal komme til enighet. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Forhandlingsutvalget består av fylkesrådet i Troms` fem medlemmer og fem finnmarkspolitikere, utpekt av Finnmark fylkesting.

– Det har vært skrevet saker, kronikker og kommentarer, og gjort utallige intervjuer om ulike standpunkt når det kommer til regionreformen og de ulike vedtakene. Nå prøver vi å finne ut hva som ligger bak vedtakene. Vi har brukt to dager på å bli kjent med hverandre, og hverandres mål, for å finne sammen til en enighet. Det har vært en god start, og jeg er optimist etter det første møtet, sier Ørnebakk på telefon fra flyplassen i Kirkenes.

LES OGSÅ: UiT-professor refser fylkespolitikerne

Kort frist

Det blir hyppig reisevirksomhet for fylkespolitikerne i tiden fremover. Det skal nemlig være ukentlige møter for å nå en enighet. Og de har knapt med tid.

– Fristen fra regjeringa er 1. januar. Vi skal bli enige om to ting: Antall representanter i det nye fylkestinget, og navnet til den nye regionen. Det er jo virkelig ikke blant de viktigste tingene å bli enig om. Jeg er mer interessert i å snakke om innholdet i den nye organisasjonen, sier Ørnebakk.

Men én av de to tingene er de allerede enig om:

– Vi brukte under minuttet på å bli enige om at vi skal ha 57 representanter i det nye folkevalgte organet, sier Ørnebakk.

LES OGSÅ: Sammenslåingen av Troms og Finnmark: – Her står det milliardverdier på spill

Innstilling

De hadde også ulike innstillinger til forhandlingene.

– Finnmark hadde et ønsker om å gå gjennom enkelt saker og få avklaringer, mens vi ville nok diskutere litt mer hva slags oppgaver den nye regionen skal løse. Men vi fikk gode sparingsrunder, og jeg tror vi skal bli enig.

Styringsmodell

De to temaene som alle mener noe om – navn på den nye regionen og hovedstad – ble ikke diskutert, ifølge Ørnebakk.

–Det kommer vi til tidsnok. Det vi derimot diskuterte var styringsmodell. Finnmark la fram sine argumenter for formannskapsmodellen, mens vi fortalte hvorfor vi vil forsette med en parlamentarisk modell, sier fylkesrådslederen.

Når Troms og Finnmark klarer å bli enig om et styringsdokument, og fylkestingene gjør likelydende vedtak, skal det nedsettes en fellesnemnda som skal jobbe med sammenslåinga fram til 2020.