Forgjengerne ble kunst og kebabvogn – nå er Tromsøs tredje bokbuss klar for veien

Den forrige bokbussen var så gammel at den hadde kassettspiller. Nå har bibliotekarene Tove Nilssen og Renate Løkse fått en topp moderne arbeidsplass.

SNART PÅ VEIEN: Tove Nilssen og Renate Løkse skal betjene den splitter nye bokbussen. Den er topp moderne, og bibliotekarene gleder seg til å ta den med ut i distriktet.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det er Nilssen og Løkse som både skal kjøre og betjene bokbussen når den reiser rundt i hele kommunen for å tilby gode litteraturopplevelser til unge lesehester.

Krasj

Det var i september 1993 at Tromsø fikk sin første bokbuss. Den kjørte rundt i kommunen med sine 1.500 bøker og ble en kjempesuksess. Bussen fikk dessverre en meget begrenset levetid da den i 1996 kjørte inn i taket i tunnelen, og ble kondemnert.

Alt som er igjen av den første bokbussen er Iben Sandemoses illustrasjoner, som dekorerte utsiden av bussen. De har blitt kunst på veggene i parkeringstunnelen.

– Og bokbussen som denne erstatter har nå kjørt i kommunen i nesten 20 år. Nå er den på vei for å bli kebabsjappe, forteller biblioteksjef Paul Henrik Kielland under den offisielle åpningen av den nye bussen fredag.

ÅPNING: Fredag ble kommunens splitter nye bokbuss offisielt åpnet av ordfører Kristin Røymo.  Foto: Ronald Johansen

Kommunens andre bokbuss rullet ut på veiene i 1999, og har holdt koken helt til i høst. Men da trengte man sårt en mer moderne og oppgradert versjon.

– Det er helt fantastisk med ny buss. Den gamle var sliten, og det har skjedd mye med kjørekomforten siden den ble laget. I tillegg har vi fått inn mer moderne utstyr. Vi har selv bestemt hvordan bussen skulle være, og slik har den blitt, forteller bibliotekar Tove Nilssen.

– Vi er kjempetakknemlige ovenfor Tromsø kommune for den nye bussen, sier hun.

Når ut til flere

Per i dag er det 18 bokbusser og en bokbåt i Norge. Landets første bokbuss kom i 1948 i Vestfold.

– Vi er en av få biblioteker som fortsatt har bokbuss, og med den når vi ut til enda flere barn og unge, sier Kielland.

Ordfører Kristin Røymo fikk æren av å offisielt åpne bussen.

– Der jeg vokste opp, i Helnessund i Steigen kommune, hadde vi bokbuss. Det var et eventyr da den kom – den hadde en karakteristisk boklukt, og det var veldig spennende, minnes Røymo.

– Bokbussen har stor betydning og det er viktig å ha et bibliotektilbud for hele Tromsø. Med bokbussen er ikke folk avhengige av å kjøre til sentrum.

Prislappen på den nye bokbussen var to millioner kroner, og også denne skal utsmykkes av Iben Sandemose.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter