Det er Nilssen og Løkse som både skal kjøre og betjene bokbussen når den reiser rundt i hele kommunen for å tilby gode litteraturopplevelser til unge lesehester.

Krasj

Det var i september 1993 at Tromsø fikk sin første bokbuss. Den kjørte rundt i kommunen med sine 1.500 bøker og ble en kjempesuksess. Bussen fikk dessverre en meget begrenset levetid da den i 1996 kjørte inn i taket i tunnelen, og ble kondemnert.

Alt som er igjen av den første bokbussen er Iben Sandemoses illustrasjoner, som dekorerte utsiden av bussen. De har blitt kunst på veggene i parkeringstunnelen.

– Og bokbussen som denne erstatter har nå kjørt i kommunen i nesten 20 år. Nå er den på vei for å bli kebabsjappe, forteller biblioteksjef Paul Henrik Kielland under den offisielle åpningen av den nye bussen fredag.

ÅPNING: Fredag ble kommunens splitter nye bokbuss offisielt åpnet av ordfører Kristin Røymo. Foto: Ronald Johansen

Kommunens andre bokbuss rullet ut på veiene i 1999, og har holdt koken helt til i høst. Men da trengte man sårt en mer moderne og oppgradert versjon.

– Det er helt fantastisk med ny buss. Den gamle var sliten, og det har skjedd mye med kjørekomforten siden den ble laget. I tillegg har vi fått inn mer moderne utstyr. Vi har selv bestemt hvordan bussen skulle være, og slik har den blitt, forteller bibliotekar Tove Nilssen.

– Vi er kjempetakknemlige ovenfor Tromsø kommune for den nye bussen, sier hun.

Når ut til flere

Per i dag er det 18 bokbusser og en bokbåt i Norge. Landets første bokbuss kom i 1948 i Vestfold.

– Vi er en av få biblioteker som fortsatt har bokbuss, og med den når vi ut til enda flere barn og unge, sier Kielland.

Ordfører Kristin Røymo fikk æren av å offisielt åpne bussen.

– Der jeg vokste opp, i Helnessund i Steigen kommune, hadde vi bokbuss. Det var et eventyr da den kom – den hadde en karakteristisk boklukt, og det var veldig spennende, minnes Røymo.

– Bokbussen har stor betydning og det er viktig å ha et bibliotektilbud for hele Tromsø. Med bokbussen er ikke folk avhengige av å kjøre til sentrum.

Prislappen på den nye bokbussen var to millioner kroner, og også denne skal utsmykkes av Iben Sandemose.