Blir det flertall for bompenger i Tromsø?

Saken som tidligere hadde et bredt flertall i kommunestyret, slo i går store sprekker. Da trakk Høyre og KrF seg fra det brede politiske flertallet for bompengepakken, dagen før saken skulle behandles i kommunestyret. Årsaken var at de ikke fikk gjennomslag for en ny kvaløyforbindelse via Håkøya, istedenfor Selens.

KOMMUNESTYRET: Høyres Erlend Svardal Bøe på talerstolen i kommunestyret. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Bompengesaken har så langt blitt politisk behandlet ikke mindre enn 41 ganger, i byråd, kommunestyre, komiteer og formannskap siden første behandling vinteren 2014.

– Gambler ikke med Tromsøs framtid

I dag skal bompengesaken ha endelig behandling i kommunestyret, før kommunen skal i forhandlinger med staten om en byvekstavtale, som vil kunne føre til omfattende statlig finansiering av samferdselsprosjekt i Tromsø.

– Det viktigste er å løse samferdselsutfordringer, trasé er underordnet. Derfor synes jeg det er dumt at Høyre har trukket seg. Kanskje risikerer vi ingen løsning for Kvaløya, og køene vil fortsette. Kanskje blir det som Ramfjorden. Her må man lære av egne feil, sier Aps Brage Larsen Sollund i debatten.

– Vi vil forsettet å jobbe for en byvekstavtale. Vi gambler ikke med Tromsøs fremtid, vi vil løse problemene vi står ovenfor, sier Sollund.

30 års innkreving

Politikerne skal i møtet ta stilling til tre momenter i saken. Kommunestyret skal godkjente bompengeutredninga utarbeidet av Statens vegvesen. De skal også vedta prising på bompengene, eller finansieringsgrunnlag. Det er foreslått at bompengene skal koste 30 kroner i rushtid, og 10 kroner utenom rushtid. Innkrevingen vedtas da for 20 år.

Det siste kommunestyret skal vedta er portefølje for hvilke prosjekt som skal legges til grunn som forhandlingsgrunnlag med staten. Det er her stridens kjerne ligger i kommunestyret, hvor flertallet vil ha en kvaløyforbindelse via Selnes, mens Høyre og KrF vil ha en kvaløyforbindelse via Håkøya.

Frp ønsker ikke noe bompenger i det hele og store.

Høyre får kritikk av Venstre

Erlend Svardal Bøe (H) fortalte på talerstolen for at Høyre ikke lenger vil kunne delta i forliket, så lenge Håkøy-alternativet ikke får gjennomslag.

– Høyre ønsker å være med på å realisere store samferdselsløft for kommunen vår, selv om vi ikke kan være enig i alt som vedtas i denne saken her i dag og helheten i det endelig forslaget som med all sannsynlighet går gjennom. Vi vil ikke bryte valgløftet vi ga til velgerne om at vi ville gå for Håkøya, sier Bøe.

Jonas Stein (V) kritiserte Høyre for å trekke seg, og foreslå et alternativ uten økonomisk inndekning.

– Håkøyforbindelsen vil gi en økt investeringskostnad på nesten tre milliarder kroner. Det er en betydelig økt kostnad, uten at de har økt inndekningen. Hvorfor er ikke Høyre ærlig på hvem som skal ta de ekstra kostnadene, spør Stein.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter