– Vi håper juletreet forsvinner bak alle julegavene folk vil gi

The Edge og iTromsø samarbeider med Hjelp oss å hjelpe for å redde julen for folk som sliter.

VIL AT FOLK BIDRAR: The Edge huser juletreet som direktør Øyvind Alapnes håper vil bugne av julegaver til trengende. Hotellet samarbeider med Ann-Kristin Simonsen (til venstre) i iTromsø, Kate Eines, avdelingsleder Hjelp oss å hjelpe i Tromsø, og Wecare-ansvarlig Iwona Graczyk på The Edge. 

nyheter

Avdelingsleder Kate Eines i Hjelp oss å hjelpe gikk for to uker siden ut og etterlyste flere bidrag fra næringslivet.

Lista over trengende vokser

Direktør Øyvind Alapnes ved Clarion Hotel The Edge leste saken i iTromsø og lurte på hvordan hotellet kunne bidra.

Det endte med prosjektet «Ensomt juletre», der iTromsø skal bidra med annonser, mens hotellet bidrar med et stort juletre i lobbyen, der gavmilde tromsøværinger kan legge gaver til både barn og voksne. Hjelp oss å hjelpe skal organisere utdelingen av julegavene.

– Vi har for få giverfamilier for tiden. Hadde det ikke vært for at The Edge tok kontakt, er det ikke sikkert det hadde blitt «Jul for alle 2017», sier Eines, som i 2013 ble kåret til Årets tromsøværing for sitt arbeid med å hjelpe fattige i Tromsø.

Lista over barn som trenger julegaver, har på kort tid økt fra et tyvetalls til over femti, ifølge Eines.

– Dessverre blir det flere fattige for hver dag som går. Arbeidsledigheten er ganske høy for tiden, og mange par får det tøft når de går fra to til én inntekt. Også aleneforeldre og studenter har ofte lite å rutte med. I jula blir det ekstra ille.

– Et traume

En av dem som sliter er «Anne». Hun er i starten av 40-årene og alenemor til flere barn. Siden 2004 har hun gått på stønader fra Nav og hatt det svært trangt økonomisk.

Etter at hun for noen år siden ble skilt med barnefaren, startet en enda vanskeligere tid, der hun de siste årene har hatt flere perioder som hjemløs.

– Det var et traume å være uten bolig. I en lengre periode måtte jeg bo i en bil. Jeg fortalte det ikke til noen, heller ikke nærmeste venner og familie. Da jeg og barna fikk bo på campingplassen i Tromsdalen, føltes det nesten som en ferie for oss, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Hun sier det er vanskelig å få leid en liten og billig leilighet når man har flere barn.

– Nå bor jeg i en ganske stor kommunal bolig i Kroken, men leia er på 12.800 kroner. Det er omtrent det jeg får fra Nav, så jeg har nesten ingenting til overs. Jeg håper snart at jeg finner en billigere leilighet.

– Ikke gått i luksusfella

Alenemora mener sykdom, samlivsbruddet, tilfeldigheter og et tungrodd velferdssystem er årsakene til at hun har havnet i en vanskelig livssituasjon.

– Jeg har ikke noen lån eller gjeld. Det er ikke noen luksusfelle jeg har gått i. Jeg er fanget i et system. Mange sier at «som man reder, ligger man», men det er ikke så enkelt, sier hun.

«Anne» forteller at Hjelp oss å hjelpe har hjulpet henne mye de siste årene, blant annet med møbler og gaver til sønnene.

– Kate har blant annet reddet bursdagen til en av sønnene mine. Hun er så flink, og i Hjelp oss å hjelpe kan man være mer anonym enn i andre organisasjoner, sier "Anne", som roser julegaveprosjektet.

– Fantastisk. Det er så bra at dere gjør dette, sier hun til de tre samarbeidspartnerne.

For de som vurderer å bidra med julegaver til å legge under treet på The Edge, har «Anne» flere forslag:

– Gavekort til klesbutikk for ungdommer, eller til elektriske forretninger, medlemskap i turistforeninga, gavekort på frisør, tannlege eller brillebutikk, busskort, sko, sokker eller boksershortser/truser, foreslår hun.

Tar imot gaver til 19. desember

Frist for å legge gaver under treet i lobbyen er 19. desember.

– Da setter vi deadline, siden det tar litt tid å organisere og dele ut alle gavene, sier Eines.

Hun håper gavmilde tromsøværinger skriver på gavelappen hva som er i pakkene.

– Skriv for eksempel «Ullvangsokker, gutt åtte år». Vi kommer til å sette på nye merkelapper før vi deler ut gavene.

Hotelldirektør Alapnes håper gavene vil bugne i hotell-lobbyen 19. desember.

– Vi håper det kommer så mange gaver at vi ikke ser juletreet lenger. Det er fint å kunne bidra med en bedre jul til de fattige. Nå ønsker vi å se på hvordan vi kan bidra resten av året også, sier han.