Politiet advarer mot ungdommens cannabis-misbruk

«Bry deg»-prosjektet var lørdag på Jekta for å fortelle foreldre at de må være tydelige grensesettere, i et forsøk på å minske antall unge som røyker cannabis.

STAND PÅ JEKTA: Nestleder i Norsk Narkotikapolitiforening avdeling Troms, Julian Aloyseous og fungerende stasjonssjef i Tromsø, Anita Hermandsen, hadde i dag stand på Jekta for å sette fokus på ungdom og rusprobelmatikk.  Foto: Privat

nyheter

– Det vi ønsker gjennom «Bry deg»-prosjektet er å få tydelige foreldre og tydelige grensesettere, slik at de kan være med å hjelpe ungdommene til å sette grenser.

Det sier Kenneth Helberg, prosjektleder for «Bry deg»-prosjektet til Norsk Narkotikapolitiforening i Tromsø. Han har permisjon fra jobben i ungdomsgruppa i Tromsø, og har mye kunnskap om unges rusvaner.

Lørdag var han sammen med kollega og fungerende stasjonssjef i Tromsø, Anita Hermandsen, på Jekta storsenter.

Målet var å sette fokus på ungdom og rus, og å få foreldre til å forstå sitt ansvar. Og ifølge Helberg var dagen vellykket.

Les også: Langer narkotika på biblioteket

Skremmende at man vil legalisere

– Folk har vært veldig interersert, mange har kommet og snakket med oss i løpet av dagen og vært nysgjerrige på hva vi driver med. Vi har hatt folk i alle aldre, fra barn i barnehagealder til pensjonister. Mange har uttrykt en bekymring for utviklingen i dagens samfunn, men alle er enige om at det er viktig at det settes fokus på, sier Helberg og legger til:

– Derfor tror jeg det er viktig at vi har stand på Jekta, for å synliggjøre hva vi driver med men også for å gjøre folk oppmerksomme på problemet. I alle fall i en tid der man ser en politimann på nyhetene uttale at han mener hasj burde legaliseres. Det er skremmende at en politimann kan si noe slikt, og det sender et helt feil signal. Jeg er i alle fall ikke interessert i å ofre en eneste ungdom for at noen skal få sitte å røyke hasj i helgene, sier Helberg.

Les også: Ungdom ned i 13-årsalderen brukte narkotika og drakk alkohol i Tromsø på 80-tallet

Økende problem

Helberg forteller videre at de ønsker å advare ungdom mot den økende cannabis-bruken som man ser i samfunnet.

– Utfordringen er jo konstant, både med alkohol og narkotika. Vi mener at med tydelige grensesettere så vil det fungere forebyggende. Hvis ungdommen vet at de voksne følger med, så blir det verre å gå utover grensa.

– Hvor stor utfordring har man med ungdom og rus i Tromsø?

– Tromsø har utfordringer som andre byer. Vi har ungdom som røyker cannabis og dropper ut av skolen fordi de har røyket for mye. Nå vil jeg påpeke at ungdommene stort sett oppfører seg bra, men der vi ser utfordringer så er det snakk om misbruk av alkohol og cannabis. Også tror jeg vi har et misforstått bilde av hvor utbredt rus er blant ungdom. Syv prosent av alle 15-16-åringer har forsøkt å røyke cannabis. Det er ikke et veldig høyt tall, men det er likevel ganske mange. Og slik ønsker vi på ingen måte å ha det.

Les også: «Du skal være god og snill, og for øvrig kan du være rusa på hva du vil»

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter