Skal du reise hjem til jul med fly?

Det kan fort bli dyrt om du pakker julegavene feil. Les forsikringsekspertens råd her.

FORSIKRING: Feilpakking av bagasje kan gi null kroner i erstatning.  Foto: Colourbox

nyheter

Hundrevis av julegaver forsvinner før de når fram, og ikke alle blir erstattet. Om du ikke kjenner reglene godt nok, kan det derfor bli en kostbar tur.

– Senest i forrige uke måtte jeg skuffe en kvinne som hadde mistet et gullkjede til en verdi av over 20.000 kroner på reise, sier reiseekspert i Tryg Forsikring, Roy Vetaas.

Årsaken var at hun hadde pakket det i kofferten, og ikke i håndbagasjen.

– Reglene er slik at alt av verdigjenstander må pakkes i håndbagasjen for at det skal være dekket mot tyveri eller skade på forsikringen. Mange av disse gavene kunne blitt reddet ved at de var pakket slik de skulle, sier Vetaas.

Tollklarering

Skal du shoppe julegaver i utlandet, må du i tillegg huske på tollreglene. Tollklarerte varer vil også gi deg dokumentasjon i tilfelle varen senere blir stjålet.

– Kjøper du varer for mer enn 6.000 kroner på en reise, må du gå på rødt på hjemveien og fortolle varene. Er ikke gavene fortollet, er de «ulovlig interesse» og dermed ikke omfattet av forsikringsdekning. Dette gjelder alle typer forsikringer, forklarer Vetaas.

Tyveri fra bil

Da de fleste kjøper julegavene innenlands, anbefaler forsikringseksperten også at julegaver ikke blir liggende til utstilling i bilen.

– Om julegavene først er kommet i hus, dekker innboforsikringen eventuelt tyveri, men det er en helt annen sak dersom julegavene ligger og frister i bilen. Vi dekker normalt ikke tap av verdigjenstander fra bil. Du bør derfor gjemme gavene i et låst bagasjerom. Lar du julegavene skinne gjennom bilvinduet, risikerer du både knust bilrute og et tomt juletre, sier Vetaas.