Altaposten-redaktør om hovedstad-debatten

– Tromsø er det soleklart beste alternativet

Redaktøren frykter at beslutningen om hovedsete i den nye regionen vil bli tatt i Oslo.

REDAKTØR: Ansvarlig redaktør i Altaposten, Rolf Edmund Lund, mener hovedsetet for den nye regionen bør ligge i Tromsø. Foto: Altaposten  Foto: Altaposten

Regionreformen:
  • Stortinget har vedtatt en regionreform, som innebærer at flere av fylkeskommunene i landet må slå seg sammen, blant annet Troms og Finnmark.
  • Representanter fra begge fylkeskommunene er nå i forhandlinger, hvor to av de mest betente temaene er hvor hovedsetet skal ligge og hva den nye regionen skal hete.
nyheter

Ansvarlig redaktør i Altaposten, Rolf Edmund Lund, skriver i en lederkommentar at Tromsø er det beste alternativ for hovedsetet til den nye regionen, istedenfor Vadsø, som Finnmark fylkesting har vedtatt.

«Det kan sikkert smerte mange av oss patriotiske finnmarkinger å innse det, men Tromsø er det soleklart beste alternativet som administrasjonssted for et sammenslått fylke.» Slik starter lederartikkelen som ble publisert fredag 24. oktober, skrevet av Rolf Edmund Lund.

Soleklart best

I lederkommentaren argumenterer Lund for at Tromsø er det beste alternativet, grunnet tilgangen på kompetanse, kommunikasjon, og infrastruktur.

Til iTromsø utdyper han:

– Jeg mener debatten må handle om kvalitet. Det perspektivet savner jeg så langt. Vi må spørre hvem som har de beste forutsetningene for å ha et hovedsete. Med tanke på utdanningsmiljø og tilgang på fagfolk, så er Tromsø det soleklart beste alternativet.

– Vadsø har fungert greit, men vi huske på at den nye regionen kan få også nye oppgaver, og vil trenger mer kompetanse. Alternativet om man ikke lykkes med den nye regionen, er at man kun får to forvaltningsnivåer, som regjeringa egentlig ønsker seg. Det er ikke nødvendigvis noen dårlig løsning, det heller, sier Lund.

Fastlåst

Han har ikke troa på at forhandlingene mellom fylkeskommunene kan lede til noen enighet om Tromsø eller Vadsø skal få hovedsete.

– Jeg tror man kan bli enig om en del ting, men når det kommer til å bli enig om hovedsete, virker situasjonen helt fastlåst. Da må beslutninga tas i Oslo. Mange i Finnmark vil da si at man har fått beslutningen tredd over hodet på seg. Men realiteten er at man selv ikke har klart å bli enig, sier han.

Troms og Finnmark

Redaktøren mener ikke navnet på den nye regionen er det viktigste å diskutere.

– Jeg har ingen problemer med Troms og Finnmark. Mer presist blir det ikke. Sånne spørsmål bør ikke komme i veien for de store spørsmålene man skal bli enig om, sier han.

Sympati

– Det er ingen som ikke har sympati med Vadsø, som er så avhengig av offentlige arbeidsplasser. Men enten så må vi legge distriktspolitikk til grunn, eller kvalitet og kompetanse. Jeg mener sistnevnte er viktigst. Samtidig bør man se på hvilke oppgaver som kan desentraliseres, og legges til Vadsø, Kirkenes, Hammerfest og/eller Alta.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter