Så mange tromsøværinger sliter med søvnproblemer

Nå ønsker Søvnforeningen å øke medlemstallet i Tromsø.

SATSER PÅ TROMSØ: Leder Pål Stensaas i Søvnforeningen er selv operert for søvnapné i Tromsø. Onsdag kommer foreningen til byen, og han håper da å få økt både kompetanse blant fagpersonell og medlemstallet. Foto: Søvnforeningen 

nyheter

Onsdag arrangerer Søvnforeningen et åpent møte på Grand Hotel i Tromsø.

To foredrag fra leger

Her vil legene og tromsøværingene Torun Ankjell og Tor-Egil Pettersen holde foredrag.

– Jeg skal snakke om hva søvnapné er og fortelle om et større forskningsprosjekt vi har i samarbeid med St. Olavs Hospital. Vi studerer to ulike behandlingsformer for mild og moderat søvnapné, sier Ankjell, som til daglig er lege ved øre-nese-hals-avdelingen ved Universitetssykehuset.

– Tor-Egil skal snakke om hvordan barn og ungdom med spesielle behov, for eksempel narkolepsibarn, skal komme seg gjennom skolegangen som vinnere, sier Søvnforeningens leder Pål Stensaas, som for øvrig var redaktør i Bladet Tromsø mellom 1986 og 1990.

– Jeg fikk selv min første operasjon for søvnapné i Tromsø på slutten av 80-tallet, sier han.

600.000 har søvnapné

Søvnforeningen anslår at 600.000 nordmenn har en form for søvnapné, som innebærer kraftig snorking og pustestans.

VG skrev søndag at en halv million nordmenn bruker sovepiller, og bare i 2016 kostet søvnmangel og søvnforstyrrelser det norske samfunnet 280 millioner kroner.

Ifølge Helsedirektoratet har rundt 10 prosent av nordmenn permanente søvnproblemer.

Om Tromsø er representativ i norsk sammenheng, vil det si at rundt 7.500 tromsøværinger har alvorlige og langvarige problemer med å få nok søvn.

Men i Tromsø-distriktet har Søvnforeningen kun rundt 20 medlemmer.

– Det er for få. Vi trenger absolutt flere medlemmer for å kunne ha større innflytelse rent helsepolitisk, blant annet for å få kuttet ventetiden for søvnutredning, mener Stensaas.

FOREDRAG: Lege Torun Ankjell ved øre-nese-hals-avdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge skal fortelle om søvnapné på onsdagens åpne møte i regi av Søvnforeningen. 

– Legene vet for lite om temaet

Parallelt med det åpne møtet onsdag har kompetansesenteret NEVSOM et møte med fagpersonell i helsevesenet i byen.

– Det er store mørketall i Norge. Langt fra alle som trenger hjelp, får det, fordi fastlegen ikke kan nok om søvnsykdommer. Derfor har vi med eksperter som holder dette fagseminaret, sier Stensaas.

Lege Torun Ankjell er enig med Stensaas.

– Det er kjempefint at foreningen kommer nordover og har møte i Tromsø, hvor jeg tror det også er store mørketall, sier hun.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter