Derfor har Eivind (25) fotografert åtte av Storbritannias fremste transkvinner

Da FN kontaktet fotografen Eivind Hansen (25) og ba ham bidra i kampen mot vold mot kvinner, var han aldri i tvil om hvem han ønsket å avbilde.
nyheter

Eivind Hansen (25) er født og oppvokst i Tromsdalen. For fire år siden flyttet han til London for å studere motefotografi ved London College of Fashion. Siden den gang har han levert bilder til blant annet Wonderland Magazine og Vouge.

I forbindelse med FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, ble 16 fotografer tilknyttet 500px – ett av verdens største nettfora for profesjonelle fotografer – bedt om å bidra til kampanjen. Deriblant Hansen.

– Jeg visste med en gang hvem jeg ville fotografere. Transkvinner utsettes for mye mer vold enn andre kvinner i verden. De blir regelrett drept fordi de tør å være seg selv, sier 25-åringen.

Flere land registrerer i dag vold og drap begått med transfobisk motiv. Siden registreringen begynte i 2008, har det blitt registrert over 1370 drap i 60 land. På verdensbasis er forventet levealder for transkvinner 35 år.

Nær venn grovt hetset

En av Hansens nære venner og samarbeidspartnere, modellen Munroe Bergdorf, var den første transpersonen til å fronte en L'Oréal-kampanje i Storbritannia. Hun mistet imidlertid jobben og ble utsatt for grov hets på nett etter at hun i høst uttalte seg om rasisme i den britiske avisen The Daily Mail.

– Der startet mitt engasjement for transpersoner. Det har blitt viktig for meg å synliggjøre dem og kampen for deres rettigheter. Jeg har ikke selv den levde erfaringen med vold som dem har, men som homofil mann kjenner jeg til diskriminering og vil jobbe mot det, forteller Hansen.

Mobbet som barn

Å vokse opp i Tromsdalen som homofil gutt var ikke lett. Hansen ble mobbet gjennom barneskolen og fram til han begynte på medielinja på Breivang.

– Det gjorde meg til den jeg er i dag. Det er jeg takknemlig for. Det har gjort meg drevet. Jeg tror det handlet litt om ønsket om å vise alle de som motarbeidet deg at du kan få det til – at du ikke er et offer.

For tre uker siden begynte arbeidet, og på kort tid klarte fotografen å få kontakt med åtte av de mest innflytelsesrike transkvinnene i Storbritannia, inkludert Bergdorf. Flere av dem er forfattere, skribenter og rettighetsforkjempere.

Snappet opp av motemagasin

– Selve prosjektet og fotoseansene ble gjennom ført på rekordtid. På tre-fire dager var avtalene i boks, og selve fotoseansene tok tre dager. Jeg måtte utfordre meg selv litt, da jeg fotograferer mest med naturlig lys. For at det skulle bli bra nå på vinteren var jeg nødt til å dra fram studiolampene, avslører fotografen.

For to dager siden ble bildene presentert av 500px og delt av FN-kampanjen.

– Nå har også motemagasinet Dazed & Confused fanget dem opp. Jeg er veldig spent på hva som skjer i dagene fremover, sier Hansen.

Se bildeserien øverst i saken.