Hotelldirektør Øyvind Alapnes ved The Edge sier utenlandske turister legger igjen klær for tusenvis av kroner på hotellrommene når Tromsø-ferien er over.

– Noen glemmer igjen klær, men det er ingen tvil om at mange legger igjen veldig dyre klær på hotellrommet med vilje, før de reiser tilbake til hjemlandet, sier han.

– Penger er ikke et problem

Alapnes sier det er spesielt i første kvartal at hotellet opplever mange gjenlagte klær.

– Det er da hovedmassen av nordlysturister kommer til byen. Det virker ikke som penger er et problem blant disse turistene.

Dette bekrefter Reinis Paze, renholdssjef ved The Edge.

– Det er hovedsakelig de asiatiske turistene som legger igjen vinterklærne når de reiser. De har tydeligvis ikke bruk for dem hjemme.

Paze tror årsaken er at de asiatiske turistene ikke planlegger nye reiser i kalde strøk.

– Særlig de kinesiske, koreanske og japanske turistene sparer hele livet for å gjennomføre den ene nordlysturen. Å se nordlyset skal nemlig gi dem pene barn, forklarer han.

15–20 sekker fulle av klær

Selv om de aller fleste nordlysturistene kommer i januar og månedene som følger, opplyser renholdssjefen at de første gruppene allerede har ankommet hotellet.

– Sesongen begynte for to uker siden og vi har allerede to søppelsekker fulle av gjenglemt tøy.

Renholdssjefen har så langt ikke funnet noen jakker eller lignende, men trekker fram en rekke ullskjerf, luer, skinnhansker og skinnsko.

– Det er ennå tidlig. I mai bruker vi som regel å ha 15–20 sekker fulle av jakker, vinterbukser og sko. Alt fra Canada Goose til andre dyre sportsmerker, sier han.

Hotellet er pålagt å ta vare på gjenglemte eiendeler i tre måneder. Dersom ingen melder de savnet i løpet av den tiden, gis det som kan brukes, ifølge Alapnes, til organisasjoner som Frelsesarmeen og Fretex.

– Det som er fint, er at klærne ikke går til spille. Vanskeligstilte som trenger varme klær, får nyte godt av dem, sier hotelldirektøren.

Varierende erfaringer

Hotelldirektør Aid Schei Lillegård ved Thon hotell forteller at også de til tider finner dyre vinterklær på rommene etter at gjester har sjekket ut.

– Men så langt i år har vi nesten ikke fått inn noe. Det eneste som har utmerket seg så langt er et par månesko, forteller hun.

Inger-Helén Hjemvoll, direktør ved Hotel Aurora, forteller imidlertid at de erfaringsmessig får inn langt mindre hittegods enn The Edge, og at det hører til sjeldenhetene at det er dyre klesplagg som levnes på hotellet. Det samme forteller Poul-Henrik Remmer ved Scandic Ishavshotel.

– At turister bevisst legger igjen vinterklær, har vi ikke opplevd i noe særlig grad, sier han.

Heller ikke på Grand har hotelldirektør Geir Blichfelt sett antydning til at gjester bevisst reiser fra eiendelene sine.

– Nei, det skjer ikke ofte her, slår han fast.