Det er – noe forenklet – konklusjonen i en revisjonsrapport som er utformet av KomRev Nord.

Tidligere fylkesrådsleder i Troms, Pia Svensgaard (Arbeiderpartiet), ble tilsatt som daglig leder i Barentssekretariatet i Kirkenes i 2014.

Bare et halvt år etter at hun ble tilsatt oppsto det kraftig misnøye blant de ansatte i sekretariatet vedrørende hennes ledelse.

Ikke fulgt retningslinjene

I ettertid er det gjennomført en gjennomgang av forholdene før, under og etter konflikten – og i tirsdagens fylkestingsmøte ble rapporten fra denne gjennomgangen presentert av KomRev.

I konklusjonen fra revisorene slås det fast at de interne retningslinjene for håndtering av en slik varslingssak ikke var fulgt.

I retningslinjene står det at "Varsling om kritikkverdige forhold skal alltid prioriteres. Umiddelbar reaksjon og nær dialog med varsler skal alltid sikres".

Dette skjedde ikke, slås det fast i rapporten. Revisorene mener blant annet at de ansatte ikke ble hørt i tilstrekkelig grad etter at de hadde sendt et skriftlig varsel.

Debatt: «Er Russland farlig, og er finnmarkinger dumme?»

Mistillit mot Svensgaard

I brev til styret pekte de ansatte på flere forhold som de mente var kritikkverdige.

Blant annet anså de ansatte at hennes lederstil var utydelig, at hun ikke tok med de ansatte på råd og at hun hadde et stort fravær på grunn av reiser.

Det hele tilspisset seg våren 2015 da samtlige ansatte unntatt tre altså signerte en bekymringsmelding som ble sendt til styret – der man i klarspråk sa at man manglet tillit til Svensgaard.

Enden på visen ble at Svensgaard trakk seg som daglig leder – og fikk en sluttavtale der hun gikk over i en treårig prosjektstilling i sekretariatet.

Les også: «Tromsøværing» er ny utenriksminister: – Jeg ble herdet av EU-kamp i Tromsø

Ikke tatt på alvor

I revisjonsrapporten kommer det fram at de ansatte mener seg ikke tatt på alvor av styret eller eierne.

I etterkant av bekymringsmeldingen ble ingen av de ansatte – verken tillitsvalgte eller enkeltansatte – kontaktet av styret eller representanter for eierne – noe som fikk flere representanter i fylkestinget til å reagere da rapporten ble lagt fram.

– Håndteringen av varslingen er sterkt kritikkverdig. Styret burde ha snakket med de ansatte, sa Rødts Jens Ingvald Olsen.

– Dette er sterkt kritikkverdig. De ansatte er satt i skammekroken, og styret har hatt ensidig tillit til ledelsen, sa SVs Edvin Eriksen.

«Venneklubb» som sto sammen

I rapporten skriver revisorene at de ansatte og deres representanter følte seg overlatt til seg selv av en ledelse og et styre som sto tett sammen.

"De opplevde ikke at det var en genuin interesse for å finne ut hva som var problemet. De opplevde at de jobbet mot en «venneklubb» som sto sammen. Daglig leder hadde styret som sine overordnede, mens de ansatte følte at de ikke hadde noen som skulle ivareta dem", skriver revisorene.

Etter fremleggelsen av rapporten vedtok fylkestinget at rutinene for slike varslingssaker skal innskjerpes i Barentssekretariatet, og at sekretariatet setter i verk tiltak slik at man oppfyller kravene i regelverkene.