Anleggsbrakka er på plass, brøytebiler fjerner snø, gravemaskiner i full sving med å grave og kutte trær, før selve veiarbeidet startet. Veien skal føre opp til det planlagte parkeringsområdet og skikafeen, hvor skiheisene blir å starte.

Fra prosjekt til realitet

Aldri tidligere har ildsjelene bak planene om alpinanlegg i Håkøybotn vært nærmere realisering.

– Arctic Center går nå fra å være et prosjekt til å bli en realitet, nær 40 år etter at ideen oppsto, sier Erik Joachimsen, daglig leder i Arctic Center AS.

For noen har det vært en særdeles lang prosess, fra ideunnfangelse til å se det første konkrete resultatet av årtier etter både medgang og motgang. En av dem som har holdt ut desidert lengst er gründer Jarle Lauritsen (72).

– Jeg blir stum av glede. Nå er loddet kastet, det er dette vi har ventet på. Nå er alle juridiske forhold på plass. Det er en stor dag, sier han.

Tok sin tid

Lauritsen var rundt 32 år gammel da ideen om et alpinsenter ble unnfanget. Nå 40 år senere er han fortsatt med, både som en av de største aksjonærene (9,88 prosent), og som pådriver.

Den største jobben har vært å få alle grunneierne over på sin side. Det har ikke vært enkelt, og førte til avgjørelse i skjønnsretten for to av grunneierne som ikke ville avstå grunn frivillig.

– I starten var 12–13 av grunneierne imot, og bare to grunneiere for. Etter 20–25 års arbeid er det motsatt. Nå er grunneierne aksjonærer og med i styret. Dette har vært en forutsetning for å komme videre, å prøve og få flest mulig av grunneierne med. Det ville bli en vanskelig ekspropriasjonsprosess dersom veldig mange var imot, sier den ukuelige optimisten.

– Hva har vært drivkraften i alle disse årene?

– Jeg har hatt tro på dette prosjektet, men det har røyna på når så mange var imot i starten, sier Lauritsen.

Rammetillatelsen for veien er var på plass nå i desember, samtidig med at Arctic Center-styret har fått fullmakt til å gjennomføre en emisjon på 5,6 millioner kroner. Det betyr at samlet aksjekapital er på 22 millioner kroner.

Starter tomtesalg

Planarbeidet med å legge til rette for Finnheia alpinlandsby er i full gang. På den 400 mål store tomta reguleres det for hytter og leiligheter. Joachimsen håper kommunestyret vedtar planen til våren.

– Vi håper reguleringsplanen for hyttefeltet er vedtatt i april/mai, da vil vi kunne starte salget av hyttetomter umiddelbart. Tomtesalget utgjør en vesentlig del av den videre finansieringen. Da vil vi kunne byggen et heissystemet med fem ulike heiser, hvorav to uavhengige stolheiser som vil tar skikjørerne opp til Lille Blåmann, 844 meter over havet. Derfra vil det være 800 høydemeter ned til bunnstasjonen.

Motstander i 40 år

Én av grunneierne som har vært imot alpinanlegg-planene fra starte, Svein Anton Andresen, har ikke gitt opp motstanden.

– Vi har vært imot planene i 40 år, og er det fortsatt. Dette er et unikt område som allerede er populært, og brukes av et velfungerende idrettslag, sier Andresen.

– Er det ikke bra at det legges til rette for at enda flere kan bruke området?

– Vi vil ikke ha en masse hytter her som vil være til hinder for allmenn ferdsel. Vi skal prøve med innsigelser for å stoppe hytte- og hotellplanene. Arctic Center har jo sagt at det vil være oppe i tusen mennesker her per dag, men hva med de trafikale forholdene og skoleveien for barna, spør Svein Anton Andresen.

Attraktivt reisemål

Erik Joachimsen mener Arctic Center vil forsterke Tromsø som attraktivt reisemål for turister, med et helårsanlegg på plass. Han trekker fram nærheten til flyplassen som et stort fortrinn.

– Dette vil forandre byen og bli et sted for lokalbefolkning og tilreisende, spesielt om vinteren. Samisk kultur vil være viktig i likhet med nordlyset, midnattssola og naturbaserte aktiviteter og opplevelser, som juleturisme.