Dette er de beste og verste dagene å fly på i jula

Tromsø Lufthavn Langnes hadde 113 flyforsinkelser i julen i fjor. Også denne julen vil flere tusen passasjerer bli rammet av forsinkelser og kanselleringer i flytrafikken.

EKSTREM KØ: 2. januar var det lang kø og ampert på Tromsø lufthavn, Langnes. Foto: Christer Pedersen  Foto: Christer Pedersen / iTromsø

nyheter

Uansett planene er det viktig å ta høyde for hvilke dager som er de travleste reisedagene, da dette ofte betyr køer, forsinkelser eller kanselleringer av flyvninger over hele landet.

Men hvilke dager det lønner seg å reise på, og hvilke man bør unngå, kan variere fra år til år.

Når flyr du denne julen?

Flydataene er evaluert av selskapet Airhelp, som er eksperter på flytrafikk og kompensasjonstjenester innen flyreiser. Nå har selskapet laget en prognose for alle som skal ut og reise i julen 2017.

– I fjor var fredag 23. desember den siste arbeidsdagen før jul, og naturlig nok er dette en travel dag. Men reisedagen med flest forsinkelser de siste to årene, var likevel den 21. desember. Punktligheten faller betydelig denne dagen, sier landssjef for AirHelp i Norge, Andreas Hermansson.

Tallene viser også at 22. desember normalt er den travleste dagen på de største flyplassene i Norge. Dermed er det lurt å styre unna både den 21. og den 22. desember dersom du skal fly i år, forteller Hermansson.

Mange forsinkelser i fjor

I fjor hadde Tromsø Lufthavn hele 113 forsinkelser i juletiden (19. desember til 2. Januar). Flyplassene i fem av Norges største byer – Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø – hadde til sammen 1148 forsinkede flyvninger i samme periode. Det rammet flere titalls tusen nordmenn totalt, noe som også vil skje i år melder AirHelp i et presseskriv.

Returen hjem

Når det gjelder returen hjem, er også her rådene klare.

– 2. juledag virker til å være en fast reisedag for mange, for det er gjerne flere grener av familien som skal besøkes i jula. Den 26. desember er også en dag med mye forsinkelser som man helst bør styre unna, forteller Hermansson.

– Den 29. desember er dagen som normalt har færrest forsinkelser i julen. Så for alle som skal problemfritt hjem før nyttår, anbefaler vi å velge 29. som hjemreisedato. 30 desember er i motsatt ende og dagen med mest forsinkelser mot slutten av jula, sier Hermansson.

De beste tidspunktene

Generelt sett er ettermiddag og tidlig kveld tiden med mest forsinkelser i flytrafikken. Dette gjelder også i jula, forteller Hermansson.

– Om du kan velge et tidlig fly, er det større sjanse for at det tar av og lander til oppsatt tid. Mellom kl. 16.00 og kl. 22.00 er tidsrommet der de fleste og de lengste forsinkelsene finner sted, og i julen i fjor var bare 64 prosent av flyvningene i dette tidsrommet i rute i gjennomsnitt. Dette gjelder nærmest uansett flyplass eller dato man reiser fra, sier Hermansson.

Før julaften:

Dato: 24. desember. Tidsperiode: Kl. 06.00-12.00.

Etter julaften:

Dato: 29. desember. Tidsperiode: kl. 06.00-12.00.

De verste tidspunktene

Før julaften

Dato: 21. desember. Tidsperiode: kl. 16.00-22.00

Etter julaften:

Dato: 30. desember. Tidsperiode: Kl. 16.00-22.00