Nissedag på Villmarkssenteret: – Her spiser de nisseluer

Denne helga var det julestemning, spenning og mystikk på Tromsø Villmarkssenter. Og tromsøværingene lot seg friste.
nyheter

Se bilder øverst i saken!

Det er kanskje særlig i møte med Villmarkssenterets 350 hunder at nisseluene svever i fare.

– Så vi forsøker å unngå at de har så mye med hverandre å gjøre, sier driftsleder Raymond Larsen.

Han kan se tilbake på hektiske, men tydeligvis trivelige timer som vert for vel 300 besøkende som kom for å se nisser, spise grøt og kose med hunder. Det siste burde det være rikelig anledning til.

– Vi har hatt en dekningsgrad på over en hund til hver gjest, sier den smilende driftslederen.

Treffe nissen? Julenissen?

– Vil du treffe nissen, spør han plutselig.

Og det vil vi jo selvfølgelig. iTromsø. Og alle ungene som allerede har tatt plass foran nissetrona. Men dette er ikke "Cola-nissen" – den røde, stormagede moroklumpen som reiser jorda rundt på ei natt for å levere julegaver. Nei, dette er en ekte villmarksnisse med villsaupels.

– Han er jo en omfangsrik mann så han kan kanskje virke litt skummel, sier driftsleder Larsen.

– Blir ikke ungene redde, spør journalisten og blir tildelt et blikk fra villmarksnissen som i hvert fall kan skremme journalister som stiller dumme spørsmål.

Men ungene er ikke redde. Og i hvert fall ikke Aurora Antonsen Sveinsen (7).

– Nissemor fortalte om bestefar Knirk og hvalen Blåst, forteller hun idet hun og resten av ungeflokken blir med ut for å se på torvnisser.

Lokket fram torvnissene

– De er ikke helt "gode", de torvnissene, men artige, sier villmarksnissen fra sin spesiallagde nissetrone.

Mens nissemor hviskende forteller ungene hvordan man skal te seg i møte med de små og viltre torvnissene – som visstnok finnes over hele Kvaløya – ser de storøyd opp mot skråninga. Og etter en liten stund kommer de. Til ungenes store fryd.

Men etter slike opplevelser kan det være greit å få seg litt nissegrøt i senterets storstue. Eller for Henni Pedersen Rognmo (6) og lillesøster Klaras (2) del: Nissevafler.

– Nissedagen er fin for da får man kjøre hundeslede, slår Henni fast.

Også foreldrene Kamilla Rognmo og Heikki Pedersen ser ut til å være fornøyde.

– Det er artig å se at ungene har det bra, sier Pedersen, mens Rognmo legger til:

– Dette må være et av de bedre julearrangementene i byen.

Mangeårig tradisjon

Villmarkssenterets nissedag er en mangeårig tradisjon som ifølge "nissemor" Sylvi Barmann-Jensen mer eller mindre ble født da Villmarksnissen banket på døra til Tove Sørensen på Tromsø Villmarkssenter.

– Da fortalte han at han bodde under foten av Lille Blåmann og at han har et godt liv, men ville gjerne være med ungene og feire jul, sier "nissemor" Sylvi Barmann-Jensen med et lurt smil. Deretter har det hvert år. på uforklarlig vis, manifestert seg nye historier om Villmarksnissen og vennene hans, som årets eventyr om torvnissen Bestefar Knirk.

Og etter hvert blir det på tide å si farvel til Villmarksnisser, torvnisser og hunder slik at Larsen og hans ansatte kan rydde opp etter julebesøket.

– Dagen i dag har gått knirkefritt. Dette er vår julegave til Tromsø og vi er glade for at så mange kommer, avslutter Raymond Larsen.