I morgen er den store «bulkedagen»

Tall fra Tryg forsikring viser at 22. desember er den største ulykkesdagen i desember.

DEN STORE BULKEDAGEN: 22. desember i fjor ble det registrert 1.912 ulykker, ifølge Tryg forsikring. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix 

nyheter

I fjor ble det registrert nesten 2.000 ulykker i hele landet to dager før julaften.

– Tusenvis av nordmenn som stresser av gårde for å rekke julegaveinnkjøpene i siste liten er trolig hovedårsaken til at dette er blitt den store bulkedagen, skriver Tryg forsikring i en pressemelding.

Det var Oslo og Hordaland som var de verste fylkene på ulykker denne dagen i 2016, med henholdsvis 172 og 145 ulykker i hvert fylke. I Troms ble det registrert 42 ulykker.

Den mest utbredte ulykken 22. desember er såkalte eneulykker, der kun en bil er involvert.

Ifølge Tryg forsikring er det også vanlig med påkjørsel på parkeringsplasser og ryggeulykker. Resultatet av dette er som oftest bulker eller riper i lakken.

LES OGSÅ: Black Friday verst på bulking

Menn er verstingene

Av alle ulykkene 22. desember i fjor var det langt flere menn involvert enn kvinner.

– Mannlige førere er representert i dobbelt så mange ulykkestilfeller som kvinner. Derfor oppfordrer vi kvinner til å kjøre hvis en kan velge. Statistisk er verstingen en mannlig bilfører i alderen 35 til 50 år, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i pressemeldingen.

Også menn i aldersgruppen 51 til 97 år er godt representert i ulykkesstatistikken.

To ulykker i minuttet

Ifølge Tryg forsikring er den verste «bulketiden» mellom klokken 12 og 17.

– Det kollideres og bulkes døgnet rundt, men det topper seg fra klokken 12 og utover. I timen mellom 12 og 13 inntreffer det over to trafikkulykker per minutt, skriver de i pressemeldingen.

Slik unngår du uhell:

  • Få handleturen unnagjort før kl. 12. Da er sjansen minst for køståing og sammenstøt
  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Om ulykken skulle være ute; sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.