Juleåpent: – Fortsatt for få åpne spisesteder

For fem-seks år siden var turister i Tromsø nødt til å spise julemiddag på storkiosk. Nå er situasjonen langt bedre – men ikke god nok.

ÅPENT: Kitch'n & Table på The Edge er en av få restauranter som holder åpent julaften. Det er stort sett bare de andre store hotellene som serverer lunsj og middag til de mange tilreisende turistene. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Det mener reiselivssjef Chris Hudson ved Visit Tromsø.

Ifølge ham burde langt flere spisesteder holde åpent både julaften og 1. juledag.

– Vi har et fantastisk mattilbud i byen, så det er litt synd at alle turistene som er kommet hit over jula ikke får ta del i alt sammen, sier han til iTromsø.

En kjapp opptelling over spisesteder som er åpne på julaften og 1. juledag, viser at det er færre enn ti som vil tilby servering.

Noen få åpne

På julaften er det restaurantene på Radisson, Scandic Ishavshotellet, The Edge, samt Egon, og Yonas som holder åpent.

1. juledag kan man i tillegg få seg middag på Skirri.

FOR FÅ ÅPNE: Reiselivssjef Chris Hudson vil at flere restauranter skal holde åpent på julaften.   Foto: Tom Benjaminsen

Hudson sier at Tromsø, dersom man ønsker å bli en internasjonal toppdestinasjon, burde ha flere restauranter åpne slik at turistene – som kommer i store grupper over jul og nyttår – får andre steder å spise enn hotellrestaurantene.

Visit Tromsø har tidligere i år vært i diskusjoner med NHO Reiseliv for å drøfte hvordan man kan få flere åpne restauranter på høytidsdagene.

Folk vil gjerne stille opp

Ifølge Hudson finnes det absolutt et marked for lunsj- og middagsservering på julaften.

Han viser til at de store hotellrestaurantene i sentrum har stinn brakke både julaften og nyttårsaften.

– På Radisson tror ledelsen at de vil servere 1.200 måltider på julaftene, sier han.

Samtidig sier han at han har forståelse for at nordmenn ønsker å være sammen med familiene sine på julaften og juledagene.

Lett å få folk på jobb

– Samtidig er tilbakemeldingene fra dem som holder restaurantene åpne at det ikke er problemer å få folk til å jobbe, påpeker Hudson.

Utenlandske gjester som kommer til Tromsø over jul- og nyttårshelga er også kjent med at det koster mye penger for restaurantene å holde åpent.

– Det er slett ikke uvanlig at man betaler ekstra for lunsjen eller middagen på julaften eller juledagene. Det er vanlig i eksempelvis England, sier Hudson.

"PLIKT": Hotelldirektør Øyvind Alapnes på The Edge mener at det er reiselivsbransjens plikt å holde åpent når turistene besøker Tromsø.   Foto: Ronald Johansen

Ifølge Øyvind Alapnes, hotelldirektør på The Edge, har det aldri vært noen diskusjon om hvorvidt de skulle holde stengt eller ikke på Kitch'n & Table.

– Vår plikt som reiselivsoperatør

– Vi har mange gjester på hotellet over julehelga, og da er det naturlig at vi holder åpent, sier han.

Alapnes sier samtidig at han har forståelse for at noen helst vil være sammen med familien i jula – men at det ikke har vært problemer med å få folk til å stille opp på jobb.

– Nei, jeg mener at det er vår plikt som reiselivsoperatører å holde åpent når våre gjester er her, sier han til iTromsø.