I år kan du ikke legge julegavekjøpene til julaften

Julaften er offisielt sett bare en halv helligdag, og det er som regel mulig å handle i butikker på selve dagen. I år er det imidlertid ikke mulig.

SISTE FRIST: Lørdag er siste frist for å kjøpe inn de siste julegavene. Gorm Kallestad / NTB scanpix 

nyheter

Ettersom julaften i år havner på en søndag, er derfor alle butikker stengte på julaften. Til tross for at vi er vant med å kunne handle hver søndag i advent, vil det ikke være mulig i år siden julaften havner på fjerde søndag i advent.

Helt vanlig søndag

Advokat og leder av arbeidsrettsavdelingen i Virke, Per Engeland, forklarer til Nrk hvorfor butikkene holder stengt.

– De tre siste søndagene før jul er det lov å holde åpent mellom klokken 14 og 20, men når julaften faller på en søndag er det å anse som en helt normal søndag. Da holder butikkene som regel stengt, sier han til Nrk.

Butikkene har imidlertid ikke lov til å ha alkoholsalg. Det fremgår av alkohollovens § 3-7. Der heter det at «Salg av alkoholholdig drikk som nevnt i første ledd skal ikke skje på søn- og helligdager, 1. og 17. mai.». Vinmonopolet har etter § 3–4 heller ikke lov til å selge alkohol de aktuelle dagene.

For ordens skyld: vinmonopolene i byen stenger klokken 15.00 i dag, og ølsalget i butikkene stenger klokken 18.00. Ellers har dagligvarebutikkene åpent som vanlig.

Ingen julegavehandling

Julaften på søndag innebærer dermed at du må være ferdig med julegavehandlingen innen butikkene stenger i dag.

Altså, vil verken Jekta, Nerstranda, Veita, K1, Pyramiden eller butikkene i sentrum holde åpent i morgen. Unntaket er utsalgssteder som i det vesentlige selger blomster, planter og annet hageutstyr, dagligvarebutikker som er maks 100 kvadratmeter og butikker på typiske turiststeder. Det skriver Nrk.

– Det er elleve år siden sist vi hadde stengt på julaften, sier senterleder på Jekta, Laila Myrvang.

Hun sier det bruker å være en del folk på senteret før jul.

ELLEVE ÅR: Det er hele elleve år siden sist Jekta var stengt på julaften forteller senterleder Laila Myrvang.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Bruker å være en del folk, men da er det mer rolig og koselig stemning, sier Myrvang.

– Akkurat nå er det en god del folk på senteret, men det er rolig. Folk er i julemodus nå, fortsetter hun.

Hun oppfordrer de som ikke har gjort seg ferdig med å komme seg i butikkene snart.

– Vi har stengt i tre dager nå, én dag mer enn vanlig, så innkjøpene bør gjøres før klokken 18.00 i dag. Obs stenger klokken 20.00, avslutter hun.

Så hvis du har spart julegavekjøpene til i morgen, må du nok bli kreativ. Flere av bensinstasjonene i byen holder blant annet åpent. Du kan selvfølgelig også lage julegavene selv.

En undersøkelse gjort av Fremtiden i våre hender, viser imidlertid at andelen av befolkningen som foretrekker å få opplevelsesgaver er over dobbelt så stor som andelen som ønsker seg ting til jul.