I år kan du ikke legge julegavekjøpene til julaften

Julaften er offisielt sett bare en halv helligdag, og det er som regel mulig å handle i butikker på selve dagen. I år er det imidlertid ikke mulig.

SISTE FRIST: Lørdag er siste frist for å kjøpe inn de siste julegavene. Gorm Kallestad / NTB scanpix 

nyheter

Ettersom julaften i år havner på en søndag, er derfor alle butikker stengte på julaften. Til tross for at vi er vant med å kunne handle hver søndag i advent, vil det ikke være mulig i år siden julaften havner på fjerde søndag i advent.

Helt vanlig søndag

Advokat og leder av arbeidsrettsavdelingen i Virke, Per Engeland, forklarer til Nrk hvorfor butikkene holder stengt.

– De tre siste søndagene før jul er det lov å holde åpent mellom klokken 14 og 20, men når julaften faller på en søndag er det å anse som en helt normal søndag. Da holder butikkene som regel stengt, sier han til Nrk.

Butikkene har imidlertid ikke lov til å ha alkoholsalg. Det fremgår av alkohollovens § 3-7. Der heter det at «Salg av alkoholholdig drikk som nevnt i første ledd skal ikke skje på søn- og helligdager, 1. og 17. mai.». Vinmonopolet har etter § 3–4 heller ikke lov til å selge alkohol de aktuelle dagene.

For ordens skyld: vinmonopolene i byen stenger klokken 15.00 i dag, og ølsalget i butikkene stenger klokken 18.00. Ellers har dagligvarebutikkene åpent som vanlig.

Ingen julegavehandling

Julaften på søndag innebærer dermed at du må være ferdig med julegavehandlingen innen butikkene stenger i dag.

Altså, vil verken Jekta, Nerstranda, Veita, K1, Pyramiden eller butikkene i sentrum holde åpent i morgen. Unntaket er utsalgssteder som i det vesentlige selger blomster, planter og annet hageutstyr, dagligvarebutikker som er maks 100 kvadratmeter og butikker på typiske turiststeder. Det skriver Nrk.

– Det er elleve år siden sist vi hadde stengt på julaften, sier senterleder på Jekta, Laila Myrvang.

Hun sier det bruker å være en del folk på senteret før jul.

ELLEVE ÅR: Det er hele elleve år siden sist Jekta var stengt på julaften forteller senterleder Laila Myrvang.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Bruker å være en del folk, men da er det mer rolig og koselig stemning, sier Myrvang.

– Akkurat nå er det en god del folk på senteret, men det er rolig. Folk er i julemodus nå, fortsetter hun.

Hun oppfordrer de som ikke har gjort seg ferdig med å komme seg i butikkene snart.

– Vi har stengt i tre dager nå, én dag mer enn vanlig, så innkjøpene bør gjøres før klokken 18.00 i dag. Obs stenger klokken 20.00, avslutter hun.

Så hvis du har spart julegavekjøpene til i morgen, må du nok bli kreativ. Flere av bensinstasjonene i byen holder blant annet åpent. Du kan selvfølgelig også lage julegavene selv.

En undersøkelse gjort av Fremtiden i våre hender, viser imidlertid at andelen av befolkningen som foretrekker å få opplevelsesgaver er over dobbelt så stor som andelen som ønsker seg ting til jul.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter