Dette er den opprinnelige julematen

Ribbe, pinnekjøtt, linsestek eller lutefisk? Valgene er mange til middagen på selveste julaften.

LUTEFISK: Ifølge etnolog og kjemiker Astri Riddervold spiste de fleste lutefisk på julaften før i tiden.  Foto: Tina Eilertsen / Harstad Tidende.

nyheter

Men den opprinnelige julematen det er lutefisk, melder forskning.no.

– I katolsk tid var det påbud om å spise fisk til julaftensmiddag, sier kjemiker og magister i etnologi, Astri Riddervold, til forskning.no.

Hun har skrevet flere bøker og artikler om norske mattradisjoner.

Sparte ved

Ifølge etnologen spiste de fleste i Norge lutefisk til jul før grisen ble populær julemiddag. Årsaken til dette var blant annet at folk ikke behøvde å bruke så mye ved.

– Ved var kostbart. Men fordi fisken bare skulle kokes forsiktig etter luting, sparte man mengdevis av ved på å lute fisken, forteller hun.

Grisen kom senere

Det tok litt tid før vi i Norge begynte å servere gris på julaften. Riddervold har sin teori på hvorfor.

– Grisen ble brukt i byene til å rense kloakken. Når folk våknet om morgenen sendte de grisen ut etter at de hadde tatt morgentoalettet. Det forklarer hvorfor det tok så lang tid før vi begynte å spise svin her i landet.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter