Slik er skredfaren akkurat nå

Med fint vær og fri fra jobb og skole, er det sikkert mange som har tenkt seg på fjelltur. Her kan du sjekke skredfaren.

Vær observant: Med fine forhold og faregrad to, er det mulig å kjøre på ski mange plasser i fjellet. Vær imidlertid observant på fokksnøflak. Foto: Espen Nordahl 

nyheter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utarbeider hver dag ferskt skredvarsel for fjellområdene i Tromsø. I dag sier varselet faregrad to. Faregradene strekker seg fra én til fem.

– Per i dag ligger det på faregrad to, sier Espen Nordahl fra NVEs skredvarsling i Nord-Norge.

Skredfare to er karakterisert som «moderat» på varsom.no.

Vind og fokksnø

Nordahl er ansvarlig for skredvarslingen her i byen. Han sier det er vind som har sørget for det farenivået vi ser i dag.

– Det er meldt litt vind det kommende døgnet. Da får vi fokksnø og nysnøflak i leheng mot sørvest, for du får vind fra nordøst sier han.

Det gjelder særlig i nordlige deler av kommunen, men det er lokale variasjoner ut fra hvor bygene treffer. Den vindtransporterte snøen kan danne ustabile snølag.

– Det er kombinasjon av vind og nysnø som danner fokksnøflak. Det kan være løsere snø inne i flakene. Dersom man belaster flakene, så kan det svakere laget under falle sammen. Dersom det er brattere enn tredve grader, kan det da skli ut, forklarer Nordahl.

Ut og nyt: Skredekspert Espen Nordahl oppfordrer folk til å komme seg ut og nyte, men påpeker at faren for snøskred er til stede, spesielt i leheng mot sørvest. 

Kan løses ut av skiløper

Selv om det er faregrad to, betyr ikke det at faren ikke er til stedet. Menneskelig aktivitet kan løse ut skred.

– Fokksnøen som dannes, trenger fortsatt litt tid på å stabilisere seg og kan løses ut av en skiløper, forteller Nordahl.

– Lokalt er det ustabile forhold. Man kan løse ut skred med faregrad to, fortsetter han.

Han sier den fokksnøen som ligger nå vil stabilisere seg ganske raskt.

– Utfordringen nå er kulden i kombinasjon med en del fuktighet i snøen. Det kan danne kantkornlag på sikt, forklarer han.

Ut og nyt

Han ber imidlertid folk om å benytte seg av det fine været som er nå og som skal være i romjula.

– Jeg anbefaler folk å komme seg ut, men man må være obs. Der det ligger ubunden snø, er det bare å kose seg. Går man for eksempel på Tverrfjellet, er man helt sikker, betrygger han.

– Generelt nå, er det mange plasser det er fine forhold. Det er bare å komme seg ut nå, gjentar han.

Han sier folk som var på Kattfjordeidet i går kunne melde om mye fin snø, men understreker at folk fortsatt må være observante når de drar på tur.

– Det handler om å observere. Man bør holde seg unna bekke- og elvedaler i tilfelle det løsner. Da får man mye snø over seg, sier han.

– Ser man at det har vært vind og dannet flak, så bør man gå en annen plass. Man bør tenke litt på konsekvens når man går, fortsetter han.

Oppdateres hver dag

Nordahl sier at skredvarslet for området oppdateres hver dag.

– Det publiseres senest klokken 16.00, så der kan man gå inn å sjekke. Det står masse bra der, forteller han.