Rekordstor eksport av laks

15. desember i år ble det eksportert mer fersk laks på én dag enn noen gang tidligere.

Stor etterspørsel: Konsum av laks, eksempelvis slik på bildet, øker stort i desember.  Foto: Lars Åke Andersen

nyheter

Sjømatrådet kunne 21. desember rapportere om ny rekord i sjømateksporten. Noen dager tidligere, rettere sagt 15. desember, sendte Norge 6.500 tonn laks ut i verden. Det skriver sjømatrådet på sine nettsider.

For å sette det litt i perspektiv, så tilsvarer det volumet som ble eksportert denne dagen 325 trailere fullastet med laks. Totalverdien på eksporten denne dagen var på 319,5 millioner kroner.

Også ukerekord

Det hadde aldri før vært eksportert så mye fersk laks på én dag. Det ble også satt ukerekord for lakseeksporten.

– Dette er volummessig den største eksportdagen for fersk norsk laks noensinne. For øvrig var også uke 50 den største uken totalt for laks noensinne med en eksport på 30.000 tonn produktvekt, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Sjømatrådet i pressemeldingen.

Europa viktigst

Sjømatnæringen har sett en økning i eksport til asiatiske markeder. EU er imidlertid fortsatt det viktigste markedet.

– 79 prosent av den ferske laksen som ble eksportert forrige uke gikk til det europeiske markedet og Frankrike og Polen var de største enkeltmarkedene, sier Aandahl.

Desember er generelt en veldig sterk måned når det gjelder konsum av norsk laks. Blant annet britene er glade i den norske laksen i jula.

– Julen er en tid hvor britene spiser mye laks, både røkt og fersk. Det er store kampanjer i butikkene her for tiden og gode tilbud i butikk gir oss en økning i eksporten av norsk laks til Storbritannia, sier sjømatutsending i Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr.

Ikke bare Storbritannia har laks som en del av juletradisjonen. I Italia dobles konsumet av laks i desember sammenlignet med resten av året. Der er det konsumet av røkt laks som øker mest. Tyskland ser den samme økningen. I Frankrike tredobles konsumet av røkt laks i forhold til resten av året.