På G-MAX på Jekta har Kath-Maiken Lorentsen og barna Kaia (10) og Lukas (13) akkurat vært i returkassa når iTromsø treffer dem i 10.30-tiden.

Har både liste og posesystem

De står med en handlevogn fylt med poser, mens Lukas sjekker lista for å finne neste stopp i byttebonanzaen.

– I år blir det veldig mye bytting. Jeg har tre barn, og de har fått en del klær i feil størrelse. For første gang har vi gjort alt klart på forhånd. Vi har sortert alle gavene i poser, etter butikker, hvem sine gaver det er og så videre. Man må være strukturert når så mye skal byttes, sier trebarnsmoren.

Familien var på plass allerede da senteret åpnet klokka 10.00.

– Nå er det godt og stille her, og det er jo anbefalt ikke å være for sent ute, for da kan de være utsolgt for riktige størrelser.

TIDLIG PÅ PLASS: Kjæresteparet Kornelia Haugen og Bendik Steffenakk var også tidlig ute for å bytte julegaver. De skulle totalt innom syv butikker på Jekta.

Flere søker bytteroen

Kjæresteparet Kornelia Haugen og Bendik Steffenakk var også tidlig ute for å bytte julegaver.

– Vi har mest av klær i feil størrelse. Så langt har vi vært på fem butikker, og vi har to igjen. Vi er her tidlig for å slippe unna folkerushet, sier de.

Astrid Engenes er på bokhandelen Ark for å bytte ei bok for et familiemedlem.

– Hun hadde lest boka fra før, så da fikk jeg ordnet en tilgodelapp til henne, så håper jeg hun finner noe annet hun liker.

Engenes var også på plass rett etter åpningstiden.

– Det passet å ta det nå, og det er godt å få gjort det unna. Og nå er det så fredelig her. Det er nok også greit for butikkene at de får inn byttevarer så tidlig som mulig, sier Engenes før hun drar videre for å bytte en klesgave i feil størrelse.

GLITTER-BYTTER: Beathe Lydersen på Glitter sier vesker og mobildeksler byttes hyppigst.

– Rush etter klokka 13

Beathe Lydersen er nestleder ved Glitter på Jekta og er inne i sin tredje romjul i butikken.

– Det er rolig her nå, men etter klokka ett bruker det å bli veldig hektisk. Jeg håper det skjer i år også, for det er kjedelig når det er så rolig som nå.

Hun sier det er mobildeksler og vesker flest bytter på Glitter.

– Mange har fått to like vesker, eller så mener kundene den er i feil stil, sier Lydersen.

Butikkselger Rigmor Olaisen ved Gullfunn sier også de har produkter som peker seg ut.

– Flest kommer for å bytte ørepynt, armbånd og ringer i feil størrelse. Det er ikke så mange som bytter klokker, men mange kommer fordi de har fått for korte lenker.

FÅ NYE SALG: Rigmor Olaisen ved Gullfunn sier de aller fleste kundene som kommer innom tredje juledag, skal bytte varer. Men noen få kjøper bursdagsgave.

Hun sier de aller fleste kundene kommer kun for å bytte varer tredje juledag.

– Vi selger ikke så mye på en dag som dette. Men noen kommer for å kjøpe gave til folk som har bursdag i romjula.

Flere tenker på miljøet

Seks av ti nordmenn bytter julegaver de ikke trenger eller ikke liker, viser en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Forbrukerrådet.

Undersøkelsen viser også at flere tenker på miljøet nå enn for tre år siden.

I 2014 byttet 15 prosent gavene fordi de ikke ville sløse med tanke på miljøet. I år har andelen økt til 22 prosent.

Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, mener vi ikke må ha dårlig samvittighet når vi bytter julegaver som venner og familie har brukt tid på å plukke ut til oss.

– Romjula er en god tid for bytting av julegaver. Det er dessuten bedre for både miljøet og en selv å bytte til noe man virkelig trenger, enn å la tingene ligge å slenge hjemme.

Det mener også trebarnsmoren Kath-Maiken Lorentsen.

– Har man en flisgenser og får én til, er det ikke nødvendig å beholde begge. Da er det bedre å bytte den i noe man trenger, også med hensyn til miljøet, sier hun og drar videre på den store bytterunden.