Slik hindrer du å få øyenskader på nyttårsaften

De to siste nyttårsfeiringene har 30 personer fått alvorlige øyenskader som følge av fyrverkeri.

FYRVERKERI: Selv om fyrverkeri er fint å se på, er det også mange som blir skadet.   Foto: Daniel Lilleeng

Slik får du en tryggere nyttårsfeiring
 • Ha nok beskyttelsesbriller til alle
 • Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mans det ennå er lyst ute
 • Les bruksanvisningen nøye før bruk
 • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd
 • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte
 • Bøy deg aldri over antent fyrverkeri
 • Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk
 • Hold god avstand fra oppskytingen
 • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen
 • Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00
 • Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen skader seg på det du har latt ligge igjen
 • Kilde: Tryg Forsikring
nyheter

Det viser tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap. Ingen av de skadde brukte vernebriller.

– Beskyttelsesbriller er en billig forsikring mot å få gjenstander i øynene på nyttårsaften. Ansiktet er spesielt utsatt denne kvelden og det er fort gjort å få gnister fra stjerneskudd eller fyrverkeri i øynene. Derfor anbefaler vi alle å ha på beskyttelsesbriller hele tiden når du er i nærheten av fyrverkeri eller stjerneskudd. Og dette gjelder både voksne og barn, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Mange unge skadet

I fjor fikk 18 personer øyenskader. Flere av dem var under 18 år.

– Det er betenkelig at ti av dem som fikk personskade i fjor var under 18 år. Dette til tross for at det er 18 års aldersgrense for kjøp og bruk av fyrverkeri. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på, bør bruke beskyttelsesbriller. Også ved bruk av stjerneskudd er det viktig å bruke beskyttelsesbriller, slik at barna ikke får gnister i øynene, sier Brandeggen.

Alkohol en faktor

De fleste personskadene skjer når folk tenner på fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand.

– Kombinasjonen av alkohol og fyrverkeri er livsfarlig. Hvert eneste år ser vi et hopp i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann og personskader. Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader på personer og eiendeler dersom folk var mer oppmerksom på hvor farlig det egentlig er med fyrverkeri når de har drukket. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du absolutt være edru, sier Brandeggen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter