Det viser tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap. Ingen av de skadde brukte vernebriller.

– Beskyttelsesbriller er en billig forsikring mot å få gjenstander i øynene på nyttårsaften. Ansiktet er spesielt utsatt denne kvelden og det er fort gjort å få gnister fra stjerneskudd eller fyrverkeri i øynene. Derfor anbefaler vi alle å ha på beskyttelsesbriller hele tiden når du er i nærheten av fyrverkeri eller stjerneskudd. Og dette gjelder både voksne og barn, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Mange unge skadet

I fjor fikk 18 personer øyenskader. Flere av dem var under 18 år.

– Det er betenkelig at ti av dem som fikk personskade i fjor var under 18 år. Dette til tross for at det er 18 års aldersgrense for kjøp og bruk av fyrverkeri. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på, bør bruke beskyttelsesbriller. Også ved bruk av stjerneskudd er det viktig å bruke beskyttelsesbriller, slik at barna ikke får gnister i øynene, sier Brandeggen.

Alkohol en faktor

De fleste personskadene skjer når folk tenner på fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand.

– Kombinasjonen av alkohol og fyrverkeri er livsfarlig. Hvert eneste år ser vi et hopp i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann og personskader. Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader på personer og eiendeler dersom folk var mer oppmerksom på hvor farlig det egentlig er med fyrverkeri når de har drukket. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du absolutt være edru, sier Brandeggen.