Stadig flere tar lappen

I flere år var det en stadig nedgang i antallet 18-åringer som tok førerkort. Nå har trenden snudd.

FØRERKORT: Et økende antall 18-åringer tar førerkort.   Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

nyheter

Lenge har stadig færre 18-åringer tatt førerkortet. I 1994 tok 59 prosent førerkortet, mens det i 2007 hadde sunket til 37 prosent av alle 18-åringer. Nå er dette i endring, og i 2015 tok 47 prosent av alle 18-åringer lappen viser tall fra Transportøkonomisk institutt (TØI).

– Vi er litt overrasket over denne økningen. Det er stikk motsatt av utviklingen av hva både vi og andre har trodd på, sier kommunikasjonssjef i NAF, Elisabeth Sagedal, i en pressemelding.

Det er flere årsaker til at trenden har snudd, men NAF har sine teorier.

– Nå er det flere muligheter for å disponere bil uten å eie den, derfor synes nok flere unge at det er kjekt å ha lappen, sier Sagdal.

En annen årsak mener Sagdal kan være at det er enklere å få tilgang på bil med automatgir.

– Terskelen for å ta lappen er lavere nå når automatgir begynner å bli vanlig. Det gjør det rett og slett enklere å lære seg å kjøre bil, sier hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter