Advarer mot disse brannfellene under nyttårsfeiringa

Ny lokal og nasjonal statistikk viser en kraftig nedgang i boligbranner, men Tromsøs brannsjefer ber innbyggerne være oppmerksomme på brannfare i nyttårshelga.

BRANNFOREBYGGING: Avdelingsleder Jonny Magne Nilsen (til venstre) og brannsjef Øystein Solstad kan vise til positiv brannstatistikk i Tromsø, men ber innbyggerne være oppmerksomme under nyttårsfeiringa.   Foto: Helge Skog

nyheter

Julefeiringa har blitt gjennomført uten boligbranner i Tromsø kommune, men nyttårshelga fører med seg ekstra risiko for utrykninger fra byens brannmenn.

– Vi har hatt kun to utrykninger i jula – én til Andersdal og én på Tromsøya – men ingen fysiske branner. Statistisk sett er det allikevel flest branner på denne tida av året, sier Tromsøs Brann- og redningssjef Øystein Solstad.

Branner «tilberedes» på kjøkkenet

Fyrverkeriet er ikke alene om å øke brannrisikoen under nyttårsfeiringa.

– Elektriske duppeditter, levende lys og matlaging kan føre til brann. Ved bruk av fyrverkeri oppfordrer vi selvfølgelig folk til å være edru, og bruke beskyttelse, sier Solstad.

– Vi ber også folk sjekke husets elektriske anlegg, selv om det har skjedd en positiv utvikling der det brukes mer LED- og elektriske lys. Jeg bruker også å si at veldig mange branner tilberedes på kjøkkenet. Det er mye stress i denne perioden, og en telefonsamtale er nok til at man glemmer av smultgryta på komfyren, sier leder for brannforebyggende avdeling, Jonny Magne Nilsen.

– Folk som sovner av med en pizza i ovnen etter en fuktig bytur fører til mange utrykninger for oss, legger han til.

Sjekk røykvarslere hos eldre

I sitt forebyggende arbeid fokuserer Tromsøs Brann- og redning ekstra på risikoutsatte grupper.

– Dette er innbyggere innenfor rus- og psykiatri, men også eldre hjemmeboende. Et nyttårsforsett for yngre familiemedlemmer kan være å ta turen innom de eldre, og sjekke at røykvarslere og slikt fungerer, sier Solstad.

LES OGSÅ: Dette har brannvesenet hatt å gjøre i jula

Rekordlavt antall dødsfall

Både lokal og nasjonal statistikk viser en klar nedgang i antall boligbranner.

– Det er klart færre branner i dag sammenlignet med 2004, som vår lokale statistikk strekker seg tilbake til. Nedgangen er på 40 prosent, på tross av en betydelig befolkningsvekst, sier Nilsen,

Tallene fra 2017 viser en halvering av hva brannvesenet selv kategoriserer som større branner, på tross av flere utrykninger.

– Dette er en tendens vi også ser i sammenlignbare byer som Bodø og Trondheim. På landsbasis omkom 25 mennesker på grunn av brann i fjor, som er et rekordlavt antall, sier Solstad.

LES OGSÅ: Slik hindrer du å få øyenskader på nyttårsaften

Brannvern for 5-åringer

Nedgangen i større branner kommer som følge av kraftigere fokus på brannvern, ifølge avdelingsleder Nilsen.

– Vi jobber målrettet etter pålegg fra DSB, og starter allerede forebyggingen blant 5 år gamle barnehagebarn, som får komme på besøk hit til stasjonen. Samfunnsgevinsten i forebyggende arbeid er høy, og nå ser vi effekten av dette.

Solstad og Nilsen ønsker å rose kommunens innbyggere for å ta brannrisikoen på alvor.

– Nøkkeltallet viser en halvering av branner det siste året. Vi ønsker innbyggerne en god og trygg nyttårsfeiring, avslutter brannsjefen.

Slik lyder statistikken fra Tromsøs Brann- og redning de to siste årene, med fire gjenværende dager av inneværende år:

2017:

• Totalt antall utrykninger: 1122

• Antall bygningsbranner: 46

• Antall større branner: 7

2016:

• Totalt antall utrykninger: 1014

• Antall bygningsbranner: 86

• Antall større branner: 14