På denne studieretningen sliter elevene i Troms mest

Elevene som går påbygging til generell studiekompetanse scorer lavt på flere punkter.

KANONTØFT: Fylkesråd for utdanning i Troms fylkeskommune, Roar Sollied (V), er enig i at påbygging for generell studiekompetanse er et tøft år for elevene.   Foto: Jørn Myreng

nyheter

Mål opp mot studiespesialisering og yrkesfaglig utdanning har påbygging til generell studiekompetanse høyest fravær, dårligst gjennomføring, lavest karaktersnitt og dårligst trivsel.

Det kommer fram i en tilstandsrapport for videregående opplæring i Troms 2017.

Påbygging for generell studiekompetanse er en ettårig studieretning for elever som har gått yrkesfaglig utdanning, slik at de kan søke seg på høyere utdanning.

LES OGSÅ: «Budsjettforliket styrker skolehelsetjenesten og digital helsesøstertjeneste med hele 200 nye stillinger. Det er et område vi ønsker å styrke også i Troms.»

– Kanontøff utfordring

Roar Sollied (V), fylkesråd for utdanning i Troms fylkeskommune, har forståelse for at påbygging til generell studiekompetanse er et tøft skoleår for elevene faglig sett.

– Det kan ha noe med strukturen av studieretningen å gjøre. De som har gått yrkesfaglig utdanning må ta igjen antall timer som elever på studiespesialisering allerede har fullført. Dette fører blant annet til at man har ti timer norsk i uken på påbygging til generell studiekompetanse. Bare det er en kneik i seg selv. Det er en kanontøff utfordring, forteller Sollied.

I tillegg tror han trivselen kan ha noe å si for at elevene på påbygging til generell studiekompetanse presterer dårligere enn de andre studieretningene.

– Elever som har fullført yrkesfaglig utdanning og tatt fagbrev, har muligheten til å ta påbygging til generell studiekompetanse. Da vil de være litt eldre enn de som ikke har fullført lærlingtiden. Det kan spille inn på trivselen, sier fylkesrådslederen.

LES OGSÅ: Dette er studieretningen «ingen» vil ta: – Dette er kritisk

Tviler på endring

Til tross for at påbygging til generell studiekompetanse er såpass utfordrende, tviler Sollied på at studieplanen kommer til å bli endret med det første.

– Nå kommer det en stor endring i den yrkesfaglige strukturen allerede høsten 2019. Da blir både innholdet og studieprogrammene endret, men det er ingenting som tyder på at man får en annen fordeling på påbygging til generell studiekompetanse, sier Sollied.

Få elever på naturbruk

I rapporten kommer det også fram at naturbruk er et av de yrkesforberedende utdanningsprogrammene hvor det er færrest elever.

– Naturbruk vil bli mer populært. Vi har opplevd en økning spesielt på Gibostad, men det kommer ikke fram før i neste rapport.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter