– Dessverre opplever mange hunder nyttårsfeiringen som en stor påkjenning. Støyen vi skaper denne kvelden er ikke lett for våre pelskledde venner å forstå, og frykten for at det er noe farlig som foregår stresser mange hunder, skriver Kjetil Johansen i Norsk Kennel Klub i en epost.

Hunder blir stresset, redd, og kan i flere tilfeller prøve å stikke av.

– Den naturlige reaksjonen hos hunder som blir skremt og stresset av fyrverkeri, er å forsøke å komme seg vekk fra støykilden.

– De fleste er veldig flink

Men hva skal man gjøre når fyrverkeriet står på for fullt?

VIKTIG TRENING: Trine Bekkmo er leder for Dyrebeskyttelsens hundegruppe. Hun mener det er lurt å trene hundene på å tåle høye lyder.

Trine Bekkmo er leder for Dyrebeskyttelsens hundegruppe. Hun har noen råd for hunder, og eierne deres, som gruer seg til den store feiringen.

– Det kommer veldig an på hvor redd hunden er. Noen hunder, for eksempel, finnes ikke redd og kan være med ut for å se på fyrverkeriet. For noen må man holde seg inne med gardinene trukket for og radioen på, mens andre må dra bort, sier hun.

De fleste hundeeiere vet ifølge Bekkmo hvordan hunden deres reagerer på feiringen og opptrer deretter.

– De fleste holder hundene sine hjemme. Jeg har ikke inntrykk av at det er flere hunder som stikker av på nyttårsaften enn andre dager, men forskjellen er jo at det blir veldig ekkelt når de stikker av denne dagen fordi de er redd.

Må planlegge

Ifølge Bekkmo er det lurt å planlegge nyttårsaften, ofte i god tid.

– Det beste er jo at hundene er trent på høye lyder. Det kan man blant annet bruke apper til, eller man kan gå på kurs. Men det nytter jo ikke å gjøre dagen før nyttårsaften, så det må planlegges.

Det er likevel et par ting som bør planlegges i god tid før den store dagen.

– Hundene bør få en god tur ut, før rakettene skytes opp. Om man bor i et tett område kan det være lurt å avtale et fast sted og et tidspunkt der rakettene skytes opp, så det ikke plutselig smeller i hagen ved siden av en redd hund. Det aller beste hadde jo vært om bare Fjellfyrverkeriet ble sendt opp, men når man først skal sende opp raketter privat er det fint hvis man gjør det rundt midnatt.

Dette er de beste tipsene til en trygg nyttårsfeiring:

  • Tren hunden på høye lyder i god tid før nyttårsaften, enten ved å gå på kurs med hunden eller spille høye lyder for den hjemme fra en app – husk godteri!

  • Luft hunden godt tidlig på dagen, prøv å unngå at hunden er ute når folk sender opp raketter

  • Lag et «gjemmested» til hunden på et sted den føler seg trygg, å trekke for gardinene for å stenge fyrverkeriet ute kan hjelpe

  • Vær sammen med hunden

  • Å sette på musikk eller radioen i bakgrunnen kan gjøre at lydene utenfra blir mindre fremtredende

  • Opptre normalt foran hunden, ignorer smellene selv hvis du kan

  • Begrens eller unngå bruk av fyrverkeri selv

  • Ikke ta med hunden ut hvis den er åpenbart redd

  • Dersom hunden er veldig redd kan alternativet være å reise bort til et sted uten så mye fyrverkeri

  • Hvis man bor i et tett område kan det være lurt å avtale med naboene at man skyter opp alle rakettene fra et sted, og helst samtidig

Kilde: Dyrebeskyttelsen og Norsk Kennel Klub