Ungdom som drikker med foreldrene er mer utsatt for å drikke mye

Tidligere studier skal ha gitt et feilaktig bilde, mener norske forskere i en ny undersøkelse.

STUDIE: Ungdom som drikker alkohol med foreldrene har større risiko for fyll og høykonsum, ifølge en ny norsk undersøkelse.   Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix

nyheter

En ny undersøkelse har sett på sammenhengen mellom å drikke alkohol sammen med foreldrene og risikoen for høyt alkoholforbruk. Dette skriver nettstedet forskning.no.

Der tidligere studier har pekt mot en mindre risiko, mener nå forskere ved Folkehelseinstituttet at spørsmålene ungdommene har svart på ikke har tegnet et riktig bilde av virkeligheten.

– Det viste seg at positive effekter av det å drikke med foreldrene er blitt funnet i studier der ungdommene ble spurt: Var den siste drikkeepisoden din sammen med foreldrene dine? Men da fanger man ikke opp hvor ofte slike drikkeepisoder finner sted, sier rusmiddelforsker Hilde Elisabeth Pape til forskning.no.

Ser etter mønster

I den nye undersøkelsen ble ungdom i 15-16-årsalderen spurt hvor ofte de hadde drukket alkohol med foreldrene det siste året, i tillegg til å bli spurt om den siste drikkeepisoden sammen med foreldrene. Slik kunne de tegne seg et bilde på om det har vært et mønster eller unntak, og se på om dette kan ha noe å si for ungdommens drikkevaner.

Pape forteller forskning.no at resultatene var slående.

– Det å ha drukket med foreldrene sine mer enn et par ganger det siste året var forbundet med sterkt økt risiko for fyll og høykonsum. Vi vet ikke sikkert hvorfor, men foreldre som gjør dette, ser ut til å være mindre grensesettende og omsorgsfulle enn foreldre ellers, sier hun til nettstedet.

Bidrar også genetisk

Forskeren forteller at å drikke med ungdommen en sjelden gang ikke er forbundet med fyll og høykonsum, og at det er lite sannsynlig at et glass vin vil føre til dramatiske konsekvenser. Det er hvor ofte det gjentas som spiller en rolle.

Pape sier også til nettstedet at det ikke finnes noen enkle svar på hvor mye av risikoen foreldrene står for, og at «gode» foreldre kan få barn som sliter med alkohol.

– Foreldre bidrar dessuten genetisk, og noen ungdommer vil av den grunn være mer sårbare for problemdrikking enn andre, sier forskeren.

Les Helsedirektoratets råd til foreldre om ungdom og alkohol her.