Hun har stått på døgnet rundt for å hjelpe byens fattige, men føler seg oversett av kommunen: – De burde skamme seg!

Etter fem år på jakt etter lokaler for Hjelp oss og hjelpe, mener leder Kate Eines at kommunen både burde stille med plass og dekke strømregningen.

FRA EGEN STUE: Kate Eines har hjulpet fattige familier i Tromsø i over fem år. I år har hun måtte gjort det fra egen stue fordi organisasjonen mangler lokale, det burde kommunen hjelpe dem med. Her er hun sammen med Øyvind Alapnes (til venstre), Ann-Kristin Simonsen og Iwona Graczyk på The Edge.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Kate Eines, leder for organisasjonen Hjelp oss og hjelpe i Tromsø, har endelig tatt juleferie etter en hektisk måned med juleforberedelser.

De siste dagene før jul jobbet hun på spreng for å få delt ut julegaver, mat og pynt til det som i utgangspunktet var 120 brukere. Fra 20. desember til lille julaften jobbet Eines mellom 14 og 18 timer i døgnet for å få det til.

– Vi opplevde en stor pågang på forespørsler om hjelp. En uke før jul hadde vi 120 brukere, på julaften hadde vi delt ut gaver og mat til 194 mennesker, sier hun til iTromsø.

Trenger lokaler

I løpet av desember har organisasjonen delt ut 1.745 gaver, samt klær, pynt og mat til familier som lever i fattigdom. Det skulle imidlertid ikke bare gis bort, det skulle også lagres, sorteres og kjøres ut. For Eines var det et stort problem.

– Vi har ikke lokaler. Logistikken har derfor vært et rent helvete å få til å gå opp, for å si det mildt. Uten all den hjelpen vi har fått fra The Edge som lånte oss et møterom, og Tropehagen Zoo på Jekta som lånte oss lager- og fryseplass hadde det aldri vært mulig.

Hjelp oss å hjelpe har ved flere anledninger fått låne lokaler over kortere perioder. Nå trenger de noe fast.

– Vi trenger et sted som er vårt. Vi har leitet etter et lokale siden jeg startet opp for fem år siden, sier Eines.

Hun er veldig klar på hvem som burde stille med et lokale.

– Tromsø kommune burde skamme seg. Vi hjelper nesten 200 mennesker, 116 av dem er barn og ungdom. Hvem skulle hjulpet dem hvis ikke vi gjør det? Vi sparer kommunen for utrolig mye arbeid ved å gå inn å gjøre alt dette gratis, da burde de gi oss et lokale, sier Eines som også gjennom resten av året hjelper vanskeligstilte familier med klær og møbler.

– Helt uaktuelt

Selv om prosjektet har vært et logistisk mareritt for Eines, har hun aldri vurdert å gi opp.

– Det er helt uaktuelt at noen som ber om hjelp ikke skal få det. Det rant inn forespørsler om hjelp de siste dagene før jul, da var svaret alltid «selvfølgelig skal vi hjelpe dere».

– Dette er familier med barn som også fortjener juleribbe og gaver under treet, men som ikke har råd til det.

Gjennom prosjektet «Jul for alle» samler organisasjonen Hjelp oss å hjelpe inn julegaver og mat til familier som lever i fattigdom.

I år fikk hun hjelp fra blant annet The Edge som satte opp et juletre i lobbyen hvor folk kunne legge gaver til disse familiene.

– Jeg hadde aldri forventet at vi skulle få inn såpass mange gaver som i år. Men det kom godt med da forespørslene om hjelp rant inn siste uken i desember.

Samarbeid med kommunen

For ordfører Kristin Røymo kommer kritikken mot kommunen overraskende på.

OVERRASKET: Ordfører Kristin Røymo.  Foto: Tom Benjaminsen

– Vi er på tur inn i et samarbeid med Hjelp oss og hjelpe, så dette synes jeg er litt rart. Eines gjør en utrolig innsats for å hjelpe dem som trenger det; derfor fikk hun og organisasjonen 90.000 kroner i driftsstøtte like før jul. Dette er Eines klar over, sier hun.

Kommunen og organisasjonen har ennå ikke definert rammene for samarbeidet utover driftsstøtten som kommunestyret ble enige om i behandlingen av budsjettet i desember.

– Tanken er at pengene skal sette organisasjonen i stand til å leie lokaler. Tromsø kommune har for eksempel Levende lokaler-prosjektet, hvor man forsøker å fylle de tomme lokalene i byen. Terskelen for å komme seg inn der er veldig lav, sier Røymo.

Større behov

Eines bekrefter at hun og kommunen er på tur inn i et samarbeid da iTromsø konfronterer henne med ordførerens uttalelser.

– Vi hadde et møte i oktober om samarbeidet, men poenget er at ting har tatt for lang tid. I det siste har vi fått inn langt flere donasjoner enn tidligere. Nå brenner det – vi trenger blant annet fryse- og kjøleplass til matvarene og lagerplass til klærne og møblene, sier hun.

Hun bekrefter videre at organisasjonen har fått har innvilget en søknad om støtte fra kommunen.

– Forstå meg rett, vi er supertakknemlige for pengene, men det er langt fra nok til at vi kan leie lokaler. 90.000 kroner er langt under det vi driver for årlig. Bare i år gikk det rundt 60.000 kroner direkte til brukerne våre. Skulle vi brukt pengene på lokaler og strøm, hadde vi ikke hatt driftsmidler – og da hadde vi stått på like bar bakke som tidligere år, forklarer hun.

På spørsmål om hvor mye penger som gikk med på driften av det veldedige arbeidet i år, svarer Eines at hun ikke kan svare da regnskapet for året ennå ikke er klart.

– Dersom vi skal få dette til, er vi avhengig av at noen stiller med lokaler og dekker strømregningen vår. Det mener jeg kommunen bør gjøre, slår hun fast.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter