Mandag må den 49 år gamle mannen fra Tromsø møte i Nord-Troms tingrett, tiltalt for å ha medvirket til overlevering av amfetamin. I tiltalen er handlingen beskrevet som grov ut fra hva slags stoff det gjelder, mengden og overtredelsens karakter.

I mars og april 2016 skal han ha sørget for å få levert henholdsvis ett kilo og 854,9 gram amfetamin fra Oslo til Tromsø. To tromsø-kvinner ble brukt som leverandører, og de ble i fjor dømt for oppbevaring av narkotika.

Oppholdt seg i utlandet

– Mannen er en del av et større kompleks, der noen på Østlandet fraktet amfetamin til Tromsø. Fire personer ble i fjor vår dømt, og dette er siste del av saken. Årsaken for at saken kommer opp først nå er fordi mannen tidligere befant seg i utlandet, sier politiadvokat Kirsti Jullum Jensen ved Troms politidistrikt.

Hun er aktor i saken som det er satt av fire dager til i retten.

– Det er satt av lang tid fordi man skal avhøre alle personene som har overført penger i denne saken, sier Jullum Jensen.

Mottok nesten en million kroner

49-åringen er i tillegg tiltalt for grovt heleri over en periode på fire år, der han via innbetalinger til sin egen og en kvinnes konto mottok 936.000 kroner. Ifølge tiltalen har innbetalingene kommet fra flere personer i perioden januar 2012 til juni 2016, og minst 580.000 kroner skal være utbytte av narkotikavirksomhet.

Mannen er også tiltalt for å ha innført dråpeflasker med cannabis-virkestoff, som han ble tatt med på Oslo Lufthavn Gardermoen 19. oktober 2016.

Erkjenner ikke straffskyld

– Han erkjenner på ingen måte for å ha noe befatning med amfetaminet. Han kjenner de som er involvert i saken men det betyr ikke at han har hatt noen som helst rolle i saken av den grunn. Det er heller ikke nok at han har hatt kontakt med noen av de involverte i det aktuelle tidsrommet, sier mannens advokat, Reidar Steinsvik.

– Når det gjelder heleriet så erkjenner han at mindre beløp kommer fra narkotikavirksomhet, men jeg ønsker ikke å kommentere det ytterligere. Dette er mindre ubetydelig beløp, men de har ingenting med partiene med amfetamin å gjøre. Han har fått inn penger fra spillegevinst og tilbakebetaling fra skatt, og dette er helt legale penger.

– Så han erkjenner å ha drevet med noe narkotikavirksomhet?

– Ja, og dette vil han forklare seg om nærmere i tingretten, men det har som sagt ikke noe å gjøre med amfetaminet, sier Steinsvik.