Kilder til VG: Giske går av som nestleder etter gjentatt press fra Støre

Partileder Jonas Gahr Støre har flere ganger den siste uken bedt Trond Giske om å gå av som nestleder i Arbeiderpartiet. Søndag kveld annonserte Giske sin avgang.

TREKKER SEG: Trond Giske annonserte søndag kveld at han går av som nestleder i Arbeiderpartiet.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

nyheter

«Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn», skriver Giske på sin Facebook-side søndag kveld.

Jonas Gahr Støre skriver i en pressemelding at han har bedt Giske om å gå.

– Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen. Jeg vil i morgen redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier Støre.

Se tidslinje over Giskes politiske karriere nederst i saken.

Støres beskjed til Giske

I en tekstmelding til VG skriver Støre:

«Trond Giske har tatt en riktig beslutning i dag. Dette var også mitt råd til ham i vårt møte 1. januar. Vi ble da enige om at han trakk seg på ubestemt tid. Beslutningen i dag sette et punktum. Jeg vil dele hvorfor jeg mener det var en riktig beslutning på sentralstyremøtet i morgen».

Etter det VG erfarer skal denne beskjeden ha blitt gjentatt siden, og søndag kveld annonserte Giske sin beslutning.

VGs kilder sier Giske søndag kveld sendte teksten han publiserte på Facebook til Støre og partisekretær Kjersti Stenseng før han la den ut.

«Jeg har ikke diskutert dette med Jonas siden 1. nyttårsdag, da vi ble enige om min midlertidige fratredelse», skriver Trond Giske i en tekstmelding til VG.

Ikke ferdig med varslene

Ifølge flere kilder har ikke Støre og Giske hatt direkte kontakt, men Støres beskjed har blitt videreformidlet til Giske.

Etter det VG kjenner til er flere av varslingssakene mot Giske fortsatt ikke ferdigbehandlet.

«Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppens ønske. Jeg har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om min beslutning», skriver Giske på Facebook søndag kveld.

Stor belastning

Videre skriver Giske at hovedgrunnen til at han gjør det, er at det er umulig for ham og familien å fortsette å stå i det presset de har vært under de siste ukene:

– Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn, skriver han.