Nok en gang er bygda isolert i flere døgn: – Vi er vant med det

Jøvik har vært isolert siden før klokka 06.00 mandag morgen og veien åpnes tidligst onsdag formiddag.
nyheter

Når det er varslet høy skredfare i Tromsø kommune, er sjansen stor for at det bratte henget kjent som Holmbuktura over fylkesvei 293 sørger for stengt vei og isolering av den lille bygda Jøvik.

Hver vinter stenges veien opp til flere ganger i uka i de verste snøfallsperiodene. Noen ganger i et par timer, andre ganger i flere døgn, nettopp fordi dette er regnet som et av de mest rasutsatte veistrekningene i hele fylket.

Før jul gikk det et større skred som sørget for at bygda var isolert i nesten ett døgn, mens veien nå har vært stengt siden tidlig mandag morgen på grunn av høy skredfare.

– Vi er jo veldig vant til dette nå og som regel forberedt på at det kan skje at vi blir isolert i perioder, og vi har alle mye mat i fryserne. Det er verre for dem som skal på jobb eller har avtaler utenfor bygda som ikke kommer seg noen sted, sier Roald Jensen, leder for utviklingslaget i Jøvik.

Bratt: Det bratte henget kjent som Holmbuktura over disse få kilometerne med fylkesvei, er ekstremt skredutsatt og sørger for å isolere bygda Jøvik når det må stenges. Foto: Ronald Johansen 

70–80 beboere

Tirsdag kom beskjeden om at veien tidligst vil åpne igjen onsdag formiddag, da Statens vegvesen skal ut på ny befaring klokka 10.00. Inntil da er de rundt 70–80 innbyggerne uten vei ut fra Jøvik.

– Skredradaren de installerte i fjor skal forhåpentlig over tid sørge for at veien er stengt i kortere perioder og gi mer nøyaktige varsler, men enn så lenge holder vi kontakt med kommunen og vegvesenet, sier Jensen.

Kommunen følger situasjonen

Beredskapsrådgiver Leikny Bakke Lie i Tromsø kommune forteller at de følger situasjonen og holder kontakt med utviklingslaget.

– Vi var i kontakt med dem senest mandag kveld og er klare til å bistå med det de trenger ved behov. Vi har også kontakt med hjemmetjenesten i Lakelvbukt som hjelper oss med å koordinere handling av varer og utlevering av medisiner hvis det blir behov for det, sier Lie til iTromsø tirsdag formiddag.

Rassikring eller Ullsfjordforbindelsen

For å forhindre problemet i fremtiden, må man enten bruke midler på å rassikre veistrekningen eller realisere Ullsfjordforbindelsen, som sørger for en ny vei ut for beboerne i Jøvik.

I fjor dro fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo (Sp), fram Holmbuktura som en av de prioriterte strekningene ved tildeling av rassikringsmidler i NTP, mens forkjemperne for Ullsfjordforbindelsen uttalte at rassikringsmidlene kunne like greit gå til å bygge forbindelsen.

– Holmbuktura vil helt klart være en av de strekningene med høyest prioritering fra vår side. Det er en av de strekningene i fylket med størst fare for skred, sa Prestbakmo til iTromsø i januar 2017 (lenke for abonnenter).