Tidligere statsminister Odvar Nordli er død

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere statsminister Odvar Nordli gikk bort i kveld. Våre varmeste tanker går til familien, sier Støre.

DØD: Odvar Nordli ble 90 år gammel. Dette bildet er fra desember 1979 da han var statsminister og holdt nyttårstalen i NRK.   Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / Scanpix

nyheter

Ap-lederen sier at med Nordlis bortgang har en av de store lederne i arbeiderbevegelsen gått bort.

– Han var den jordnære, folkekjære politikeren som representerte det ekte sosialdemokratiet. Han gjorde en stor innsats for Arbeiderpartiet, men også for Norge. Vi husker ham som den slagkraftige retorikeren, men først og fremst som en politiker med sterk folkelig forankring, sier Støre i en pressemelding til NTB.

Odvar Nordli var statsminister i fem år, fra 1976 til 1981. Han ble 90 år gammel.

Minnes samtaler

Støre minnes også sine personlige møter med den gamle Ap-høvdingen:

– Hans gjerning som stortingsrepresentant, statsråd og statsminister vil bli stående i Arbeiderpartiets historie. Han representerte hele landet, men vi vet at han alltid hadde hjertet sitt i Hedmark og på Stange. Jeg har gode minner fra samtaler med han i hans hjem på Stange, sier Støre.

Odvar Nordli ble den første statsministeren som fikk oljeinntekter inn i statsbudsjettet. I sin periode som statsminister måtte han hanskes med saker som dobbelvedtaket om NATO og utbyggingen av Altavassdraget og den såkalte Volvo-avtalen hvor svenske myndigheter foreslo at Norge skulle bli deleier i Volvo, mot at Sverige ble deleier av de norske oljeressursene. Det ble aldri en realitet.

Nordlis fem år på toppen i norsk politikk ble preget av en personstrid med Reiulf Steen, etter at Ap-landsmøtet i 1975 delta formannsvervet mellom de to. Nordli og Steen hadde aldri noe nært personlig forhold, og samarbeidet mellom statsminister og partileder ble svært problemfylt etter at Nordli i 1976 avløste Bratteli som regjeringens sjef.

1980: Statsminister Odvar Nordli (Ap) under sitt innlegg i trontaledebatten i Stortinget i oktober 1980.  Foto: Erik Thorberg NTB scanpix

 

24 år på Stortinget

Nordli var født 3. november 1927 og vokste opp i de vanskelige 30-årene i Hedmark, som han i sin bok «Minner og meninger» karakteriserte som et hardt klassesamfunn. Odvar Nordli hadde et langt forfatterskap, og utga senest i 2008 samtaleboken  «Alvorlig talt» sammen med Kåre Willoch.

– Odvar Nordli var en fremragende mann og en meget dyktig statsminister, sier tidligere statsminister Kåre Willoch (H) til NTB. 

Willoch ble statsminister i Norge etter stortingsvalget i 1981.

Da NRK samlet landets tidligere statsministere til programserien «Da vi styrte landet», som ble sendt i fjor høst, var derimot ikke Nordli med.

– Jeg visste på forhånd at han var syk. Det var synd han ikke kunne være med der, men jeg forsto at det orket han ikke, sier Willoch.

Nordli tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter andre verdenskrig, og utdannet seg deretter til å bli revisor. Men det var politikken som ble hans store lidenskap, og i 1961 ble han valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet i Hedmark for første gang.

Der var han fram til han ble fylkesmann i Hedmark i 1985, en jobb han hadde fram til han ble pensjonert i 1993.

Nordli var også kommunal- og arbeidsminister i Trygve Brattelis første regjering fra 1971 til 1972.

Han var medlem av Den norske Nobelkomiteen fra 1985 til 1996.

2010: Daværende statsminister Jens Stoltenberg deltok på 1. mai-frokost sammen med Nordli på Folkets hus på Tangen i Stange i 2010.   Foto: Kyrre Lien / Scanpix