Det hele dreier seg om den tidligere campingplassen i Steinsvika på Sommarøy.

Da idrettslaget i bygda – Skarven IL – ønsket å etablere en kunstgressbane på området bak campingen, oppdaget kulturetaten i fylket at det var gjort skader på kulturminner fra jernalderen. Dermed krevde de at campingvognene og alle andre installasjoner ble fjernet.

Tromsø kommune etterkom kravet fra fylkeskommunen – og ga beskjed til eierne om å fjerne alt av vogner, plattinger og levegger.

Dette var våren 2016. Og det var her uenighetene startet.

Les også: Ber idrettslag sørge for at campingvogner ikke er til fare for kulturminner

Ville vite lovhjemmel

Tom-Arne Hansen – en av dem som hadde campingvogn oppstilt – ba kommunen om å dokumentere hvilken hjemmel man hadde for å kreve fjerning.

– Jeg jobber selv en god del med offentlig forvaltning, så jeg vet hvilke regler som må følges, forteller han til iTromsø.

Han ønsket å få kartlagt om:

• Er det som myndighet man har pålagt flyttingen – i så fall må man følge prosedyrene i forvaltningsloven.

• Er det som grunneier må kommunen følge samme saksgang som eksempelvis en husvert må følge for å si opp en leietaker i sokkelen – man kan med andre ord ikke ta seg til rette på egen hånd.

Les også: Slik blir nye Sommarøy havn

Knust til pinneved

Men ifølge Hansen fikk han ikke svar fra kommunen, til tross for flere purringer. Og i ventetiden lot han eiendelene sine stå.

En dag ble alle spor av campingplassen fjernet av kommunen.

– De har knust alt til pinneved. De har brukt en stor gravemaskin og stappet alt sammen ned i en container, sier han.

Han har beregnet materialkostnadene til mellom 60.000 og 70.000 kroner. Hansen mener at dette er gjort ulovlig, og krever derfor at kommunen gir ham erstatning for det som er fjernet.

– Nå håper jeg at kommunen kan rydde opp i denne saken slik at vi kan få den ut av verden, sier han.

Les også: "Av og til føles det som om fortida skal slå nåtida i hjel"

Meldte fra til fylkesmannen

– Kommunen har ikke klart å svare på spørsmålene jeg stilte, så til slutt ba jeg fylkesmannen om å se på saken – og der slo juristene fast at det var å regne som myndighetsutøvelse, forteller Hansen.

Som følge av det mener han at kommunen har brutt bestemmelsene om eksempelvis forhåndsvarsel.

– De har ikke gitt meg forhåndsvarsel slik loven krever, de har fjernet plattingen og leveggen jeg hadde satt opp, forteller han.

– Jeg hadde da rett å be om oppsettende virkning med flyttingen, og jeg trodde at kommunen hadde akseptert dette, sier han – og viser til at ingenting skjedde med saken på over ett år.

Les også: Fant vikinggrav på Hillesøy

Tilbakeviser krav

Margrethe Rabås, rådgiver for Park i Tromsø kommune, sier at Hansen neppe kan rette krav til kommunen om erstatning, og at kommunen påberoper seg grunneiers rett til marka.

– Vi har aldri hatt noen leieavtale med Hansen eller de andre. Det er det Skarven IL som har hatt – og de har aldri hatt tillatelse fra kommunen om å fremleie arealer til andre, sier hun.

Hun viser videre til at området både er regulert som friluftsområde, at det er i strandsonen – og at det er registrert verneverdige kulturminner – og at det derfor aldri burde ha vært etablert oppstillingsplasser der.

Ifølge Rabås har kommunen skrevet brev til personene som Skarven IL hadde leieavtale med og oppfordret dem til å fjerne platting og levegger – ellers ville kommunen gjøre det og kaste materialet.

– Vi har ikke fått tilbakemelding fra Hansen, så vi har antatt at han ikke har ønsket å beholde materialet. Derfor har vi fjernet det, sier hun.

– Så Hansen vil ikke få økonomisk erstatning fra kommunen?

– Nei, det ser jeg som lite trolig.

KREVER ERSTATNING -OG SVAR: Tom-Arne Hansen mener at kommunen har tatt seg ulovlig til rette når man har fjernet platting og levegg fra hans oppstillingsplass på den tidligere campingen. – De har ødelagt platt for 70.000 kroner, sier han. Foto: Privat Foto: Privat