De to planlagte vindmølleparkene på Kvaløya har tidligere fått konsesjon fra NVE.

Vannet kan bli forurenset

I fjor høst søkte utbygger tillatelse om å endre planene slik at den største anleggsveien ble flyttet fra Buvik på vestsiden av Kvaløya til Sørfjorden ved Sjøtun. Denne søknaden ble sendt ut på høring i november – med svarfrist satt til 1. desember i fjor.

Ifølge Torkjell Andersen, avdelingssjef for Mattilsynet i Troms og på Svalbard, er dette første gang Mattilsynet har fått anledning til å uttale seg.

Har ikke fått uttale seg

Andersen viser til at både planlagte anleggsveier og faste installasjoner kunne påvirke drikkevannstilsiget – og at man risikerer å forurense vannet i anleggsprosessen.

– Om vi hadde blitt involvert i forkant av konsesjonen, så ville vi kommet med innsigelser mot vindmølleparkene, sier han.

Vindmølleparkene og den nye anleggsveien skal bygges i områder der det er tilsig av drikkevann til tre bygder: Sjøtun, Brensholmen og Buvik.

I det som må beskrives som et svært kritisk høringssvar til Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, skriver Andersen at tilsynet er blitt holdt utenfor plan- og konsesjonsprosessen for vindmølleparkene – til tross for at loven krever at de skal få uttale seg.

Liste med kritikk

I brevet til NVE lister de opp en rekke kritiske punkter:

• Utbyggingen er omfattende og et betydelig inngrep i området. Den kan helt klart påvirke vannforsyningen.

• Plassering av vindturbiner i eller nært opp til tilsigsområdene er sterkt bekymringsverdig.

• Konsekvensutredninger vurderer de som mangelfull med tanke på drikkevannsproblematikken.

• OED sine klare føringer om å sikre drikkevannet for folk, er ikke tilstrekkelig fulgt opp.

• De private drikkevannskilder er ikke tilstrekkelig kartlagt.

Ikke involvert

Dette er synspunkter som Andersen mener ikke er vektlagt nok i konsesjonsarbeidet.

– Vi er kontrollmyndighet, og NVE plikter å la oss uttale oss, sier Andersen til iTromsø.

Han viser også til at NVEs «sjef» – Olje- og energidepartementet (OED) – i sine føringer har stilt strenge krav til at tilgangen til drikkevann skal tas særlig hensyn til. Til tross for dette, er ikke tilsynet blitt gitt anledning til å gi sitt syn.

Han er ikke fornøyd med føringene som er blitt gitt i konsesjonen. I brevet til NVE peker man på at det ikke er stilt tilstrekkelig detaljerte og spesifikke krav til utbygger – kun runde formuleringer.

– Som vi ser det er det stor risiko for forurensing, og vi mener at det ikke finnes alternative løsninger for drikkevann i området, sier han.

Vil bli hørt

Øyvind Lerset, seksjonsleder for Miljøkontroll i NVE, sier til iTromsø at han ikke vet hvorfor Mattilsynet ikke har vært involvert tidligere.

– Det kan jeg ikke svare på, det ligger for langt tilbake i tid for meg, sier han.

Dog lover han at tilsynet skal få spille en aktiv rolle i det videre arbeidet.

– Utbygger har laget en såkalt ROS-analyse – en risiko og sikkerhetsvurdering for hvordan man skal sikre drikkevannet – som er sendt over til kommunen og mattilsynet.

– Her får de komme med innspill – og vi kommer ikke til å godkjenne videre arbeid før vi mener at man oppfyller kravene for å sikre grunnvannet, sier Lerset til iTromsø.

KRITISK: Torkjell Andersen, avdelingssjef i Mattilsynet for Troms og Svalbard, er svært kritisk til at tilsynet ikke har fått være med og påvirke planprosessen for Rødfjell og Kvitfjell vindmølleparker. Foto: Kjetil Nielsen Skog
PLANOMRÅDE: De to vindmølleparkene (Kvitfjell til venstre og Rødfjell til høyre) skal bygges i områder der tre bygder har sitt tilsig av drikkevann.