Troms fylkeskommune forteller om den nye milepælen innen kollektivtrafikk i et presseskriv.

– Passasjertallene for 2017 viser at totalt 9.037.628 passasjerreiser ble foretatt med buss i Tromsø i 2017, forteller fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, Ivar B. Prestbakmo (Sp).

– Dette innebærer en økning på 300.000 passasjerreiser fra 2016, eller tilsvarende 3,5 prosent fra 2016. Som fylkesråd for samferdsel og miljø er jeg godt fornøyd med utviklingen og vil berømme innbyggere i Tromsø for i større og større grad å reise med buss.

Flere årsaker

Prestbakmo forteller at tallene viser en passasjerveksten i Tromsø på 9 prosent i løpet av de siste to årene. Fylkesråden mener det er flere ting som har bidratt til dette:

• Flere og oftere avganger på syv hovedruter har gitt markert vekst, deriblant rute 33/34.

• Betydelig vekst på det som tidligere var egne nattbussruter, men nå er forlengelse av ordinære ruter med samme billettpris som ellers.

• Økt bruk av Troms Mobillett som betalingsform på buss.

• Innført Sanntidssystem fra i mars 2017, som gir informasjon om faktisk avgang på stoppestedet på mobilapp og skjermer på viktige holdeplasser, samt sanntidskjerm på bussen og innvendig og utvendig opprop.

• Utvidelse av aldersgrensa for barnebillett fra 16 til 18 år.

Klare målsettinger

Belønningsordningen innebærer en avtale mellom Troms fylkeskommune, Tromsø kommune og staten om finansiering med 260 millioner over fire år for å øke kollektivandelen av den totale persontransporten i Tromsø

Økningen tilsvarer nesten halvparten av fylkeskommunens målsetting gjennom belønningsordningen på 20 prosent.

– Her er det klare målsettinger, som vi rapporterer på og skal innrette tiltakene for å oppnå. Veksten i kollektivbruken hittil viser at vi er på god vei. Samtidig vil jeg understreke fortsatt nødvendighet av å jobbe videre med tiltak for å bidra til ytterligere vekst i bussbruken, sier Prestbakmo.