Vi er midt inne i en lang kuldeperiode, som ikke ser ut til å ta slutt den nærmeste tiden. Mange fyrer i peisen, og dermed øker risikoen for pipebrann.

– På vinterstid er det større fare for pipebrann. Det er langt flere som benytter ildstedene nå som det er kalde perioder, sier Kaj Christiansen, varabrannsjef i Tromsø brann og redning.

Økning i antall pipebranner

Lørdag begynte det å brenne i en enebolig i Hansmarkvegen på Sør-Tromsøya og brannvesenet sa da at brannen startet i takkonstruksjonen «muligens som følge av en pipebrann». Det er fortsatt usikkert om det faktisk var en pipebrann.

– Krimteknikere skal på plass mandag, så vi kan ikke slå fast årsaken til brannen, sier Christiansen.

VARABRANNSJEF: Kaj Christiansen. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Tall fra brannvesenet viser at var seks pipebranner i 2017, mens det var tre pipebranner i 2016.

– I 2014 var det 11 pipebranner i Tromsø. Det er svingninger i statistikken. Det kan være at noen pipebranner slukker av seg selv, uten at huseier melder fra om det. Så langt i år har vi ikke hatt noen klassiske pipebranner som vi kjenner til, sier Christiansen.

Juletre er ikke bra brensel

For rundt en uke siden så 110-sentralen i Oslo seg nødt til å gå ut å advare folk mot å hive juletreet i peisen. Da hadde de i løpet av en helg rykket ut til fem pipebranner, og uttalte at brenning av juletre var en gjentakende brannårsak. Tromsø brann og redning har ikke opplevd lignende tilstander, men advarer likevel folk mot å gjøre det samme.

– Man må ikke brenne juletreet! Det blir for høy energi i ovnen. Juletreene utvikler for mye varme, og hvis man har tendens til sot i pipa, så kan sotbelegget ta fyr. Tørre, gamle juletre må ikke brennes. Det samme gjelder julegavepapir. Man må heller ikke fyre med tett avispapir som er stappet ned i melkekartonger, sier Christensen.

Ønsk feierne velkommen

Han sier det er to gode ingredienser man bør huske på når man skal tenne opp i peisen.

– Tørr ved og god trekk. Og ta gjerne imot tilbud om ildstedtilsyn når feierne er på besøk, slik at de får kontrollert ildsted og pipe. I Tromsø får byens innbyggere tilbud om tilsyn hvert fjerde år. Gjør man dette, så skal det ikke være fare for pipebrann, sier Christiansen.