Ønsker at Tromsø skal gå i front i kampen mot plast

Arctic Frontiers arrangerte mandag kveld debatt på stappfulle Cafe Sånn om plastproblematikken.

ENIGE: Elvestuen og Røymo er enige om hva som må til.  Foto: Konstantina Westberg

nyheter

Nyheter som at mikroplast havner i maten vi spiser, vekker uro blant folket. Globalt dumpes 8 millioner tonn plast i havet hvert år, noe som tilsvarer 20.000 passasjerfly fulle av plast. Den nyvalgte klima- og miljøministeren, Ola Elvestuen (V), var en av dem som hadde tatt turen til Tromø for å delta i debatten i forbindelse med Arctic Frontiers.

– Vi trenger å gjøre mer, og vi må ha kommunene med oss. Å finne en løsning på plastproblematikken, er en forpliktelse og vi trenger en konkret plan, sa Elvestuen.

Vil gjøre Tromsø plastfritt

Klima- og miljøministeren fikk støtte fra ordfører Kristin Røymo som ønsker å investere i en løsning som kan gjøre Tromsø til Norges første plastfrie by.

Røymo mener folk er positiv til et slikt forslag og er villig til å satse på at Tromsø vinner fram.

Under debatten kom det også fram at Nofima jobber med å finne måter å redusere og bryte ned plast på.

– Matindustrien er svært avhengig av plast for å emballere produktene godt, og vil derfor at man heller tar vare på plasten ved å resirkulere den. Vi kan ikke løse plastproblematikken ved å fjerne all plast, sa Marit Kvalvåg Pettersen, seniorforsker i Nofima.

Alle må bidra

Ifølge Elvestuen vil regjeringen investere i gode avfallssystemer. Han mener at bedrifter også må ta del i prosessen. Hele panelet var dessuten enig om at det er viktig at privatpersoner bidrar, og at folk er motivert til å jobbe mot en løsning.

– Det er viktig med et partnerskap mellom kommunen og lokale aktører. Kommunen kjøper inn varer for 2 milliarder kroner hvert år. Det vil si at det er vi som har makten og kan presse på for produkter med mindre emballasje, samtidig som vi selv passer på hvordan vi sorterer emballasjen etter bruk, sa Røymo.

STORT PANEL: Mandag kveld møttes Nina Kristine Jensen, Kriss Rokkan Iversen, Ola Elvestuen, Kristin Røymo, Robin Dale Oen, Marit Kvalvåg Pettersen og Marit Hiim Haugseth til debatt under Arctic Frontiers.  Foto: Konstantina Westberg

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter