Ønsker at flere setter influensavaksine på apoteket

23 norske apotek har satt influensavaksiner i et pilotprosjekt denne sesongen.

Illustrasjonsbilde  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

nyheter

– Jeg er stolt av apotekene som har satt influensavaksine for første gang nå i influensasesongen 2017/2018. De har virkelig levert, sier Hege Willoch, fag- og kvalitetsdirektør i Norsk Medisinaldepot (NMD).

24 timer ventetid

Tilbakemeldingene fra kundene som har kommet til apoteket for å få vaksine er veldig gode, skriver Apotekforeningen i en pressemelding.

Kundene trekker fram apotekets lange åpningstider, kort ventetid, trygge prosedyrer og godt opplært fagpersonale som positive sider ved vaksinasjon i apoteket, ifølge Willoch.

Det kundene trakk fram som negativt i pilotprosjektet, var at det tar 24 timer fra de bestiller vaksinen til de kan komme på apoteket og få satt den.

– Mange kunne tenke seg å gjøre dette med en gang og slippe leddet med å bestille via en lege. Ingen har reagert på prisen på 350 kroner, sier hun.

Setter ikke vaksine på barn

23 apotek og 88 sertifiserte apotekansatte har siden 21. september i fjor tilbudt kundene vaksinasjon i apotek. Hittil har apotekene til sammen satt over 1.300 vaksiner. Prøveprosjektet varer ut januar.

– De ansatte som har satt vaksiner opplever det som en naturlig del av sitt arbeid som helsepersonell i apotek, og at de bidrar til at flere vaksinere seg mot influensa, som er et viktig helsepolitisk mål, sier Willoch.

Kritikere har spurt hvordan apotekene skal takle det hvis kunden går inn i anafylaktisk sjokk.

– Vi setter vaksiner på voksne, ikke barn, og det er helt klart definerte pasientgrupper som vi ikke kan tilby å sette vaksine på. I tillegg må kundene vente i apoteket i 30 minutter etter at de har tatt vaksinen. Men vi er forberedt på at dette kan skje og våre ansatte er opplært i hva de skal gjør, svarer Willoch.

Gjentas neste influensasesong

1,5 millioner mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Alle disse anbefales vaksine.

– Resultatene fra piloten er så gode at vi kommer til å rulle ut dette til flere apotek neste influensasesong, sier Willoch, og legger til:

– Målet er at vaksinasjon i apotek blir en naturlig del av vaksinasjonsprogrammet til myndighetene. Vi ønsker å samarbeide med Apotekforeningen og offentlige instanser for å få til dette.