Mottok over 8.000 anmeldelser i fjor

Politiet i Troms har registrert 20 prosent flere anmeldelser i fjor enn året før. Deler av økningen skyldes en utvidelse av politidistriktet.

Politihuset  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Det kommer fram av årsstatistikken til  Troms politidistrikt som ble lagt fram fredag formiddag.

Troms politidistrikt overtok ansvaret for straffesaksbehandlingen for seks nye kommuner fra 1. juni 2017, Finnsnes lensmannsdistrikt, Harstad politistasjondistrikt, Nord-Troms lensmannsdistrikt og Midt-Troms lensmannsdistrikt.

Saker fra årets fem første måneder for disse kommunene, vil i utgangspunktet ikke inngå i Troms' statistikk, men unntak for saker som ikke var påtaleavgjort ved overføringen av kommunene fra Midtre Hålogaland til Troms .

Det ble registrert totalt 8.408 anmeldelser med gjerningssted Troms politidistrikt i 2017. Det er en økning på 20,5 prosent sammenlignet med 2016, og 17,3 prosent siste fem år. I overkant av 1.000 saker skyldes kriminalitet begått i de seks nye kommunene.

– Sammenlignet med landsgjennomsnittet er det andelen av vinningssaker som ennå utgjør den største forskjellen i forhold til Troms politidistrikt, skriver politiet i sin gjennomgang av tallene.

Troms politidistrikt hadde i 2017 2.032 saker knyttet til vinningslovbrudd.

Øknining i voldtektsanmeldelser

Troms politidistrikt opplevde en reell økning i anmeldte voldtekter i 2017.

58 voldtekter ble anmeldt i 2017, og det er flest festrelaterte voldtekter. I 32 av sakene var den anmeldte mellom 21-29 år mens i 36 av sakene var den fornærmede mellom 15-22 år. 11 av de anmeldte sakene i 2017 hadde er gjeningstidspunkt i 2015 eller tidligere.

– Til tross for at politidistriktet er blitt større er det reell økning i anmeldte voldtekter. Vi tror dette skyldes at flere anmelder overgrep, skriver politiet i sin gjennomgang av tallene.

Totalt var det i 2017 242 seksuallovbrudd, som er en totalt nedgang på 15,1 prosent fra 2016.

Nedgang i oppklaringsprosenten

I 2017 var oppklaringsprosenten til Troms politidistrikt på 63 prosent, mens den i 2016 lå på 66 prosent.

iTromsø oppdaterer saken.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter