For tre år siden ville han bli ordfører – nå skal han finne Høyres neste ordførerkandidat

En av personene nominasjonskomiteen vil snakke med er tidligere ordfører Jens Johan Hjort.

LEDER: Kristian Støback Wilhelmsen skal finne Høyres neste ordførerkandidat Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Kristian Støback Wilhelmsen ble kjent i riksmediene da han for tre år siden ble valgt som ordførerkandidat for Høyre i Tromsø, etter en bitter nominasjonsstrid mellom daværende ordfører Jens Johan Hjort og Anne Berit Figenschau på den ene siden, og daværende byrådsleder Øyvind Hilmarsen på den andre siden.

Sistnevnte vant hårfint, men partiet manglet plutselig en ordførerkandidat. Wilhelmsen ble redningen. Partiet tapte likevel valget. Nå blir Wilhelmsens oppgave å finne Høyres redningskvinne eller mann for kommunevalget i 2019. Han har blitt valgt til å lede Tromsø Høyres nominasjonskomité.

HJORT AKTUELL: Nominasjonskomiteen har planer om å snakke med Jens Johan Hjort.   Foto: Ronald Johansen

– Første steg er å snakke med resten av komiteen og legge en plan. Jeg er opptatt av at det skal være en ordentlig prosess som skal inkludere hele lokalpartiet og alle foreningene i Høyre, som Senior-Høyre og Unge Høyre, sier Wilhelmsen.

– Ordentlig prosess

Resten av Tromsø Høyres nominasjonskomité består av Anna Amdal Fyhn, Remi Iversen, Edmund Kristoffersen og Julie Nyborg Aasland.

Når nominasjonskomiteens endelig forslag legges fram vil det behandles av et nominasjonsmøte i Tromsø Høyre som velger den endelige kommunestyrelista.

LES OGSÅ: Hilmarsen jaktet jobb i ett år: – Ingen ville ha en valgtaper

– Vi vil lage ei liste som skal lage et godt grunnlag for Høyres fremtidige kommunestyregruppe. Da vil vi ha en god sammensetning på hele lista.

Wilhelmsen sier at det ikke finnes noen fasit på hvilke egenskaper man må ha for å bli Høyres ordførerkandidat. Men noen kriterier stiller han

– Det er mange mennesker som kunne blitt gode ordførere. Det er viktig å kunne være en ambassadør for Tromsø og byen, uansett politisk farge. Man skal også være ordfører for dem som ikke stemte på deg. Samtidig skal man ha den politiske kompetansen som skal til. Høyre er et bredt parti med plass til mange mennesker og mange meninger. Derfor skal jeg ikke låse min oppfatning for mye om hvordan en ordfører skal være.

– Krevende

Høyre-politikeren tar med seg erfaringene fra en vanskelig nominasjonsprosess for tre år siden.

MULIG TOPPKANDIDAT: Anne Berit Figenshcau nevnes som en mulig ordførerkandidat for Høyre.   Foto: Tom Benjaminsen

LES KOMMENTAREN: Hvor er ordføreren i Tromsø?

– Den prosessen var veldig lærerik på mange måter. Både for meg personlig og for partiet. Det kan komme godt med. Det var en prosess som gikk som planlagt. Å kaste inn en helt ny ordførerkandidat et halvt år før valget var krevende for meg. Det ble for dårlig tid for velgerne til å bli kjent for meg og hva jeg sto for, sier han.

Hjort og Figenschau

Jens Johan Hjort og Anne Berit Figenschau har begge blitt nevnt som hete kandidater til toppvervet av kilder i Høyre.

– Vi skal snakke med alle som stiller seg til disposisjon. Det eneste jeg kan si helt sikkert er at det ikke er jeg som står på topp denne gangen, sier Wilhelmsen

– Hjort sa i høst at han stilte seg disponibel for paritet. Betyr det at dere vil intervjue han?

– Komiteen kommer til å prate med han og mange andre om hva de vil stille seg til disposisjon for.