Slik kan du oppleve dagens supermåneformørkelse i Tromsø

Det er kun fra Sør-Troms og nordover i landet at man kan oppleve deler av den totale formørkelsesfasen.

FRA HAMNA: Slik ser måneforsmørkelsen ut fra Hamna  Foto: Torbjørn Richardsen

nyheter

Onsdag vil det helt spesielle fenomenet «supermåneformørkelse» inntreffe.

– Den totale fasen starter klokka 13.51 og slutter klokka 15.08. Etter klokka 15.08 dukker mer og mer av måneoverflaten fram idet månen glir ut av jordas helskygge. Denne delvise fasen, som absolutt er verdt å få med seg, avsluttes klokka 16.12, skriver de på astronominettstedet Himmelkalenderen.

SOLNESET: Slik ser månen ut fra Solneset i Hamna.  Foto: Silje Mathisen Koehler

 

Har du tatt noen kule bilde av supermåneformørkelsen? Del de gjerne med oss på Messenger eller send de til tips@itromso.no!

Gode værutsikter

Slik værmeldingen ligger an, vil vi i Tromsø kunne oppleve fenomenet når månen står opp klokka 14.18.

  Foto: Eirik Sørmo

 

– Klokkeslettet angir tidspunktet da månens øvre rand blir synlig forutsatt at du har perfekt horisont i nordøstlig retning. Det vil gå ytterligere ti minutter før hele måneskiven har kommet over horisonten, skriver Himmelkalenderen.– Denne gangen er det nordlendingene som er de heldige. I Europa er Nord-Norge det beste området for å se måneformørkelsen, sier astrofysiker, Knut Jørgen Røed Ødegaard til NRK.

Oldervika får god utsikt

Måneformørkelser observeres enkelt med det blotte øye, men ta gjerne i bruk en prismekikkert om du har tipser de om på Himmelkalenderen. Selv helt nord i Norge vil månen stå svært lavt på himmelen under totaliteten, så det er avgjørende å ha fri horisont mot nordøst.

  Foto: Olav Berntzen

– Fenomenet vises best fra Nord-Norge, men man må finne en god posisjon da månen står lavt mot nord nordøst. Sett fra Oldervika vil månen stige rett av havet, sier Steinar Thorvaldsen i Tromsø astronomiforening.

Ikke ofte

NRK skriver at dette er syvende gang siden år 1900 at supermåne og måneformørkelse oppstår samtidig.

– Månen går i en elliptisk bane. Det vil si at noen ganger når det er fullmåne, vil månen være nærmere jorda enn den vanligvis er. Da vil den se større ut og kalles gjerne en supermåne, forteller seniorrådgiver og forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter til NRK.