Motstanden øker mest i Nord-Norge, ifølge Universitet i Bergen (UiB), som med Norsk medborgerpanel siden 2014 har undersøkt nordmenns holdninger til oljeutvinning.

I flere år har knappe 50 prosent vært motstandere av oljeboring i Lofoten, mens drøyt 30 prosent har vært tilhengere, skriver nettstedet Forskning.

Våren 2017 skjedde en endring, og motstanderne økte til 60 prosent. Etter den siste undersøkelsen, utført høsten 2017, har andelen motstandere i Nord-Norge for første gang passert 70 prosent.

Fiske og reiseliv gir økt oljemotstand

Forsker Berit Kristoffersen ved UiT har fulgt oljedebatten i Nord-Norge i ti år, og mener den økte motstanden er en følge av at flere ikke ser på oljen som en evig ressurs.

– Det er interessant hvordan motstanden har holdt seg stabil i lengre i tide, før den altså gjorde et hopp oppover i 2017, sier Kristoffersen til Forskning, og fortsetter:

– Da er det også flere som tenker at det ikke er verd risikoen.

Kristoffersen tror også at positiv vekst i nord, blant annet innenfor fiskeindustri og reiseliv, er med på å øke motstanden.

– Dermed passer ikke oljen lenger inn i fremtidsbildet mange har av Nord-Norge, sier hun.

Befolkningen er delt

UiB har også spurt nordmenn om oljenæringen enten være som i dag/vokse, eller bli mindre/avvikles i løpet av de neste 20–30 årene.

Her deler befolkningen seg på midten, der 48 prosent vil at næringen bør være som i dag eller i vekst, mens 52 prosent ønsker reduksjon eller avvikling.

Vestlandet er det eneste området med flere tilhengere enn motstandere, ifølge undersøkelsen.