Det har vært ukevis med kulde, men januar var varmere enn normalt

Du trodde kanskje at årets januar vil gå inn i historien som en skikkelig kald måned? Da tar du feil.

GJENNOMSNITTSTEMPERATUR: Januar måned var – til tross for en lang kuldeperiode – ikke spesielt kald. Den var sågar 0,2 grader varmere enn normalt. Foto: Tom Benjaminsen. 

nyheter

For når værstatistikken for Tromsø nå er sammenfattet viser det seg at årets første måned sågar har vært varmere enn gjennomsnittet.

– Vi har hatt en gjennomsnittstemperatur på – 4,2 grader. Det er 0,2 grader varmere enn normalen, forteller meteorologikonsulent Rune Skoglund til iTromsø.

Normal temperatur

Om man ser på høyeste og laveste temperatur i måneden så var det

• Varmest den 12. januar da det var 4,6 varmegrader

• Kaldest var det 24. januar da gradestokken krøp ned til 11,1 minusgrader.

PÅ DET JEVNE: Meteorologikonsulent Rune Skoglund forteller at januar 2018 var en måned helt på det jevne, selv om den var litt tørr. – Vi har bare hatt halvparten så mye nedbør som normalt, sier han. 

– Med andre ord så har det vært en ganske normal temperaturmåned – selv om mange har opplevd den som kald, sier Skoglund.

Litt utenfor normalen har vi dog vært om man ser på mengden nedbør.

Tørrere januar

I januar til vanlig er nedbørsmengden et lite stykke over 100 mm.

– I år har vi fått 54,8 millimeter, det vil si cirka halvparten av det som er vanlig, sier Skoglund.

Sett over hele fylket så har variasjonene i været vært omtrent som i Tromsø: omtrent på normalen hva gjelder temperatur, og betraktelig mye mindre nedbør.

– Eneste stedet som har vært litt utenfor normalen er Bardufoss – der har temperaturen vært 3,1 grader lavere enn normalt, sier meteorologikonsulenten.