Solgte sjømat for 7,7 milliarder

I januar eksporterte Norge 198.000 tonn sjømat til en verdi av 7,7 milliarder kroner.

GLADLAKS: Det ble eksportert 85.400 tonn laks til en verdi av 5,1 milliarder kroner i januar. 

nyheter

– Verdiveksten som eksportnasjonen Norge opplever i januar kommer fra hvitfisksiden. Det er samtidig gledelig å se at EU-markedet har en sterk volumvekst og til en historisk sett høy pris. Spesielt er det oppløftende at Frankrike tar unna økte volumer. Samtidig øker eksporten av laks til Kina fra januar i fjor, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Asbjørn Warvik Rørtveit.

Stabilt for laks

Det ble eksportert 85.400 tonn laks til en verdi av 5,1 milliarder kroner i januar. Det er en økning i volum på 16.000 tonn eller 23 prosent mens verdien er på samme nivå som i fjor. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks falt fra 72,02 kroner til 57,10 kroner per kilo. Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge.

– EU-markedet har tatt unna en større del av fisken i år sammenlignet med samme måned i fjor. Det viser at markedet i stor grad har kommet seg etter fjorårets prissjokk, hvor nå spesielt Frankrike peker seg positivt ut. Kina er driveren i Asia, med rekordstor økning i volum sammenlignet med januar i fjor, sier analytiker i Norges sjømatråd Paul T. Aandahl.