Det skriver Framtid i Nord.

I 2017 ble det godkjent hele 828 kontrakter, åtte prosent flere enn året før. Dette opplyser Troms Fylkeskommune i en pressemelding.

Andelen søkere som får plass har samtidig aldri vært så høy. Troms har nesten nådd landsgjennomsnittet, med sine 71 prosent.

- Det er ekstra positivt at andelen øker når det faktisk var 6,4 % flere søkere som skulle kobles til en bedrift. Utviklingen er først og fremst svært viktig for den enkelte lærling og lærekandidat, men også for attraksjonen til yrkesfag og rekrutteringen til arbeidslivet, sier fylkesråd for utdanning i Troms, Roar Sollied (V).

Mangel på læreplasser i forhold til etterspørsel er én av hovedårsakene til det såkalte "frafallet" i videregående opplæring. Tallene for antall godkjente læreplasser i fylket lover derfor godt for framtidige gjennomføringsbarometre.

Samspill for økt gjennomføring - en Fylkestingsmelding fra 2015, er samtidig iverksatt nå. Den innebærer blant annet tiltak som fleksible gjennomføringsmodeller og økt formidlingsansvar til skolene. Alle yrkesfagskolene i Troms har dessuten fått egne arbeidslivsveiledere, som skal opprettholde god kontakt og sammenknytningen mellom lærlinger/lærekandidater og bedrifter. I meldingen satses det også på tidligere avklaring om videre lærekontrakt, helst før skoleåret er ferdig.

- Vi har tatt vesentlige grep i skolene, men det er altså flere parter i dette samspillet, så jeg vil også takke lærebedriftene, opplæringskontorene, bransjene og partene i arbeidslivet for denne framgangen, sier Sollied.